Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / FASHION INTERVENTION #2

FASHION INTERVENTION. Intervention # 2. OM NARRATIVT MODE OCH NORMKRITIK

Datum: måndag 8 december 2014.
Tid: 18.00-22.00, dörrarna öppnar 17.30.
Plats: C.off, Körsbärsvägen 9, Stockholm (T: Tekniska högskolan).
Föreläsare: Efrat Tseëlon (IL/UK).
Performance: Robert Fux.
Moderator: Maja Gunn.
Modedesigner: Ana Londono/This is Sweden.
Språk: engelska.
OSA: ab@iaspis.se
Fashion Intervention är en serie sessioner utarbetade av Fashionplay, curerade av Sofie Rykowski och Ingela Nilsson, i samverkan med Iaspis.

Vi kommunicerar genom kläder. Vi avslöjar och döljer och formas av det vi bär. Har modeindustrins ideal fått oss att tappa kontrollen över våra kroppar och identiteter? Finns det gränser för vad vi kan bära för att upphäva genus, normer och bryta ny mark? När blir antimode mode och hur ser dagens normbefriade mode och dess praktik ut?

- Sofie Rykowski och Ingela Nilsson / Fashionplay

Efrat Tseëlon, professor i modets teori och fil.dr. i socialpsykologi, diskuterar tillsammans med moderatorn, modedesignern och forskaren i modeskapandets metodologi, Maja Gunn, skådespelaren och dragshow-artisten Robert Fux, samt modeskaparen Ana Londono from This is Sweden, kroppens och modets berättande kraft och identitetsskapande förmåga.

Välkomna!

Efrat Tseëlon är professor i modeteori vid Leeds University School of Design. Hon har examen i socialpsykologi och kommunikation, och professionell erfarenhet inom områdena marknadsföring och konsumentforskning. Hennes doktorsavhandling vid Oxfords universitet i socialpsykologi hade titeln ”Communicating via Clothing”. Tseëlon har genom att arbeta inom ett brett ämnesfält inom olika discipliner utvecklat paradigmet Critical Fashion som appliceras på studiet av det visuella yttre.

Hennes forskningsområde spänner över det visuella uttryckets (klädernas, kroppens och skönhetens) kulturella och symboliska innebörd och hur den kommuniceras och upplevs. Hon är en föregångare inom den kulturvetenskapliga modeforskningen och har utvidgat forskningsområde från den stereotypiska inriktningen mot det traditionella modeskapandet till att omfatta även vardagliga kläder. Hon har utmanat uppfattningen om klädernas språk som objekt med fixerade innebörder med betoning på processer med framförhandlade betydelser. Hon har introducerat en ny syn på modeforskningen som istället för att utgå från plaggen inriktar sig på personen som bär kläderna. Tseëlon har bland annat skrivit böckerna The Masque of Femininity och Masquerade och Identities, samt publicerat texter inom ämnen som studiet av skönhet som stigma, kläder som ett instrument vid genuskonstruktion, autenticitet som ett kriterium för att skilja på konst och mode, maskerad som identitetsteknik, och etiskt mode som ideologisk diskurs. Efrat Tseëlon är medlem i Institute for Culture och Society (ICS) vid universitetet i Navarra, och i Social Trends Institute (STI) vid handelshögskolan IESE i Barcelona. Hon är grundare av och chefredaktör för tidskriften Critical Studies in Fashion och Beauty.

Maja Gunn är mode- och kostymdesigner baserad i Stockholm. Maja Gunn har en masterexamen i textil- och modedesign från Konstfack i Stockholm och en masterexamen i modevetenskap från Stockholms universitet. Hon har bred erfarenhet både nationellt och internationellt inom television, teater, film och mode. Maja Gunns kollektioner är baserade på starka konceptuellt idéer och är ofta kombinerade med element som text, film och performance. Maja Gunn är för närvarande knuten till Textilhögskolan vid Borås högskola, där hon undervisar i modedesign och bedriver doktorandstudier inom modets designmetodologi. Hennes forskning är inriktad på kroppsliga erfarenheter av kläder och genom sådana utforskningar undersöker hon klädernas performativa och politiska funktioner med begrepp som kulturella, sociala och heteronormativa struktur.
Robert Fux är en svensk dragartist och skådespelare, utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Han har tidigare medverkat i ett flertal uppsättningar på bland annat Orionteatern, Riksteatern, Teater Scenario och ingår sedan 2011 i Kulturhusets fasta ensemble vid Skärholmenscenen. Robert Fux syns ofta och återkommande i olika varieté-, klubb- och showsammanhang. Robert är även en av grundarna av Radioteaterns satirgrupp ”Surdegshotellet”, ingår i scenkonstkollektivet ”3Björnar/1Utter” samt startade 2014 föreningen ”Stadsrummet” som bedriver scenkonstprojekt med inriktning på stadsplaneringsfrågor. Robert Fux har tilldelats en mängd utmärkelser för sina rollgestaltningar och monologer.

This is Sweden är ett mode- och konstprojekt som grundats av syskonen och modeskaparna Ana och Pablo Londono och som tar sin utgångspunkt i två flyktingbarns uppväxt och skapar mode som utmanar föreställningen om den svenska identiteten. Med en utställning som rymmer tio siluetter, en serieroman, en film och en antirasistisk agenda gör modeskaparna gemensam sak med en rad profiler inom modesverige. Ana Londono har en kandidatexamen i mode från Central Saint Martins, University of the Arts, och är för närvarande baserad Stockholm. Pablo Londono har en masterexamen i mode från Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam och är för närvarande baserad Amsterdam. This is Sweden startades på våren 2014 och har redan visats på ett flertal konstgallerier och har blivit ett uppskattat bidrag till den svenska modescenen.

C.off är en fristående ideell organisation som grundades av koreografen Cristina Caprioli 2004 och som sedan 2013 drivs av Hanna Wildow. Som en diskursiv plattform för koreografiska praktiker initierar och presenterar c.off projekt och arbeten som spänner över, belyser och aktiverar etnisk och kulturell mångfald, genusjämställdhet, normkritik och gränsöverskridande. c.off producerar tvärdisciplinära projekt och öppnar upp möjligheter för en rad olika utövare att omvärdera, problematisera, utforska och förnya koreografiska, konstnärliga och språkliga praktiker. Baserad i centrala Stockholm delar c.off kontor och studio med sin systerorganisation ccap, en fristående plats för koreografisk produktion, ledd av Cristina Caprioli.

Fashionplay är en konstnärsdriven plattform för konceptuellt mode, grundad 2006 av Therese Dahlqvist och Helena Hertov.

För mer information kontakta Iaspis programsamordnare Annika Björkman på ab@iaspis.se , eller besök:
www.fashionintervention.se
www.fashionplay.se
 

Uppdaterad: 2014-12-02 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se