Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / FLYING CARPET #8: Elizabeth Price

FLYING CARPET #8: Elizabeth Price

Datum: torsdag 27 november 2014.
Tid: 16:00.
Plats: Projektrummet, Konstnärsnämnden.
Adress: Maria Skolgata 83, 2 tr, Stockholm, Sverige
Den brittiska konstnären och Turnerprisvinnaren Elizabeth Price berättar om sin konstnärliga praktik. Elizabeth Prices videoverk införlivar digital fotografi, rörlig grafik, animation och ljud och undersöker det visuella mediets formella, tekniska och intellektuella kvaliteter.

I samarbete med Index – The Swedish Contemporary Art Foundation

SUNLIGHT är ett videoverk på dubbelskärm som består av tusentals glasplåtar med diabilder av solen. Bilderna är tagna mellan 1875 och 1945, i stort sett dagligen under en avsevärd del av perioden, och utgör några av de tidigaste vetenskapliga bilderna av solen. Konstnären upptäckte dem under ett vistelseresidens hos dr Hugh Mortimer vid Rutherford Appleton Laboratory i England. Diabilderna är tagna i K-ljus med så kallade Ca-K-filter, som isolerar ljus med hög temperatur. Processen gör det möjligt för oss att se solens kokande yta, vars ljus annars är för skarpt för människoögat. Denna metod från den tidiga fotografin användes fram till 1900-talets mitt för att undersöka fenomenet med solfläckar och deras påverkan på magnetteknologin.

Under den tid videoverket varar strålar mer än femtio års solljus som en kontinuerlig ström av bilder av solen. Denna rytmiska animation, som visas på en av skärmarna, belyser den narrativa inramningen som vecklar ut sig över de båda projektionerna med ytterligare bilder som införlivar avbildningar av solen. Ett animerat skepp korsar skärmen och en ask tändstickor av märket Ship visas. Tändstickorna dyker upp både utbrända och ibland medan de brinner. Händer, svartvita, med påfallande gult nagellack klappar triggande en rytmisk redigering. En berättarröst ger en mer eller mindre koncis kommentar. De mest framträdande rollerna i dramat är bilder av kvinnor, i mycket uttrycksfulla poser, som Price har hämtat från strumpbyxförpackningar. Dessa kvinnor skyddar sina ögon för kameran och ljuset, vilket i filmens kontext tycks vara en reaktion på solens obevekligt bländande sken.

OBS! Separatutställning på Index – The Swedish Contemporary Art Foundation:
Vernissage fredag 28 november
Tid: 18:30 pm – 20:30
Adress: Kungsbro strand 19, 112 26, Stockholm

Flying Carpet är en serie med samtal och presentationer inom Iaspis-programmet. Idén är helt enkelt att offentliggöra några av de möten som sker inom Iaspis ateljéprogram för en bredare publik. Som expertbesök, ateljéstipendiater och andra inbjudna gäster som tillfälligt befinner sig i Stockholm.

Flying Carpet 2014:: #1 YouTube Variations, Pierre Bismuth, Robin McGinley and Stefanie Hessler, 21 mars, #2: Jonas Žakaitis, 11 april: #3, Manuel Borja-Villel, 2 maj, #4: Boullion Group, 16 maj, # 5: Institute for Provocation, 12 september, #6: Jacopo Crivelli Visconti, 19 september, #7 SALT av Merve Elveren och Meriç Öner, 27 november #8 Elisabeth Price, in collaboration with Index – The Swedish Contemporary Art Foundation, 27 november.

För mer information, se www.iaspis.se eller kontakta Iaspis programsamordnare, Lena Malm på lm@iaspis.se

 

Uppdaterad: 2014-11-25 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se