Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / FASHION INTERVENTION

FASHION INTERVENTION. Intervention #1 : Om Mode och Konst

Datum: Måndag 24 november.
Tid: Kl 18-21, dörrarna öppnar kl 17.30.
Plats: Dramalabbet, Östgötagatan 2, Stockholm (T-Slussen).
Gästtalare: Henrik Vibskov (DK) och Sara Sachs (USA/DK).
Moderator: Bella Rune.
Samtalsgäst: Suzanne Osten.
Performance: Infernal Runners och Minna Palmqvist.
Språk: Engelska.
Fashion Intervention är en serie sessioner utarbetade av Fashionplay, curerade av Sofie Rykowski och Ingela Nilsson, i samverkan med Iaspis.

Modevisningen har genom tiderna tagit många former och uttryck och idag liknar modevisningar ofta teaterproduktioner. Även filmmediet används ofta på ett utforskande och nytt sätt för att agera mode som konstnärligt uttryck. Är detta ett resultat av marknadens krav på underhållning och sätt för modedesigner att urskilja sig, eller en utveckling av mode som performativ vetenskap och förnyat intresse för mötet mellan kropp, kläder och material? Är det relevant att prata om mode som konst eller design? Och vilka konsekvenser har dessa skiljelinjer? Eller är det helt enkelt dags återerövra vad begreppet mode representerar och ompröva rådande uppfattningar?
                                                  - Sofie Rykowski och Ingela Nilsson/Fashionplay

Modedesigner Henrik Vibskov och Sara Sachs vars modevisningar gränsar till scenkonst har bjudits in för att berätta om sina erfarenheter. Bella Rune intar scenen som moderator med sin kännedom av konstvärlden, textil, design och nytänkande. Och med en utifrånblick och gedigna erfarenheter inom dramaturgi och nytänkande inom scenframställning deltar Suzanne Osten. Infernal Runners och Minna Palmqvist tar även plats på scen för att genom sina verk och design visa vad samtalet behandlar.

Välkomna!

Medverkande:
Henrik Vibskov är en dansk modedesigner baserad i Köpenhamn. Henrik Vibskov har sedan 2001 skapat modedesign för dam och herrar som han presenterar genom musik, installationer och performance där hans kollektioner får liv. Henrik Vibskov skapar kollektioner för industriproduktion till en internationell marknad liksom kostym för operor, performance och artister och har mottagit flera pris och utmärkelser för sin design samt deltagit i flertalet grupp- och soloutställningar på konsthallar och museum runt om i världen. Vid sidan av sina egna projekt samarbetar han även tillsammans med konstnären Andreas Emenius i konstprojektet ‘The Circular Series’ samt med musiker i projektet ‘Mountain Yorokobu’. Nyligen utsågs Henrik Vibskov till adjungerande professor på Designskolan Kolding i Köpenhamn.

Sara Sachs är en dansk modedesigner och performance artist baserad i Los Angeles med bakgrund inom kostymdesign. Hon är grundare av modemärket Moonspoon Saloon som formades i Köpenhamn där hon började samarbeta tillsammans med konstnär Tal R och Everen Tekinoktay. Sedan flytten till Los Angelse har hon även börjat samarbeta med koreografen Ryan Heffington på shower som visats på MoCa, Vienice Biennial och Armory Show. Sara Sachs arbetar med inspiration från scenen som hon tar till catwalken där hon mixar performance med karaktärsdriven modedesign och ett gediget hantverk.

Bella Rune är bildkonstnär verksam i Stockholm och professor i konst med textil inriktning på Konstfack, Stockholm. Hon är utbildad vid Chelsea College of Art, London. Bella Rune har ställt ut på bl.a Galleri Ynglingagatan, Galleri Crystal, Marabouparken, Zona Maco, Moderna Museet. Hon har integrerat sin konst i en rad samarbeten med bl.a regissören Jesper Kouthoofd, koreografen Malin Elgan och musikgruppen The Knife. Bella Rune är representerad på Moderna Museet, Göreborgs konstmuseum och Malmö konstmuseum. Hon är aktuell med en konstnärlig gestaltning för Creative Time Summit Stockholm och boken om projektet Allehensrätten, med Sagovolvo och Mossutställningar.

Suzanne Osten är svensk dramatiker och regissör baserad i Stockholm. Suzanne Osten har regisserat nyskapande teater för både vuxna och barn, regisserat en rad långfilmer och radiopjäser och har varit professor i regi på Dramatiska Institutet 1995-2009. Hon har skrivit böcker, pjäser och filmmanus. 1975 startade Suzanne Osten Unga Klara, en barn och ungdomsenhet inom Stockholms stadsteater som 2010 blev en självständig teater, med Suzanne som konstnärlig ledare och regissör fram till 2014.

Infernal Runners består av konstnär Josefin Arnell, videokonstnär Hedda Viå och kostymör, formgivare och pedagog Erik Annerborn. Infernal Runners arbetar med estetiska och esoteriska designlösningar. Målsättningen är att bryta ner idén om naturlagar och naturligt beteende. De kommunicerar genom bland annat parfym, film, kläder och kropp. Infernal Runners har sedan 2009 skapat utställningar, performance och andra projekt runt om i Sverige, bland annat på Arkitektur- och Designcentrum och Liljevalchs konsthall i Stockholm.
Minna Palmqvist är en Stockholmsbaserad designer som sedan 2009 haft sitt eget märke. Minna Palmqvist har ett okonventionellt förhållningssätt till att presentera sina kollektioner, vilket inkluderar film och catwalks som närmar sig performance, genom vilket hon utmanat Stockholms modescen. 2014 lanserade Minna Palmqvist sitt feministiska manifest The female body is not yours to judge och i serien Intimately Social, ifrågasätter och utmanar hon bilden av den kvinnliga kroppen genom mode och konst. Minna Palmqvist har mottagit priser för sitt arbete både nationellt och internationellt och vann i Paris 2011 tävlingen Who’s Next Young Designer Contest i kategorin Womenswear.

Fashionplay är en konstnärsdriven plattform för konceptuellt mode, grundad 2006 av Therese Dahlqvist och Helena Hertov.
 
För mer information kontakta Iaspis programsamordnare Annika Björkman på ab@iaspis.se , eller besök:

www.fashionintervention.se
www.fashionplay.se
www.dramalabbet.com
www.iaspis.se
 

Uppdaterad: 2014-11-17 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se