Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Långtidsstipendier 2014

Konstnärsnämnden fördelar tre nya långtidsstipendier

2014-10-06
Regissören och skådespelaren Andreas Boonstra, koreografen Peter Svenzon och dokumentärfilmaren Ewa Cederstam har tilldelats tioåriga långtidsstipendier av Konstnärsnämndens styrelse.
Ett långtidsstipendium ges till en yrkesverksam konstnär som under längre tid visat konstnärlig verksamhet av god kvalitet och bidrar till utvecklingen inom sitt konstområde. Stipendiet är på tio år och därmed ett av de större inom kulturområdet med en sammanlagd summa motsvarande drygt 1,3 miljoner kronor. Årets stipendium är på 133 200 kr.
Andreas Boonstra är skådespelare, regissör och dramatiker och tillsammans med Pontus Stenshäll konstnärlig ledare på moment:teater i Gubbängen i Stockholm. Hans teaterbana började 1996 i frigruppen Teater Scenario och 2000 var han med och startade moment: teater som har utgjort ett viktigt nav inom den fria scenkonsten under 2000-talet. Det icke-konventionella scenspråket hos moment:teater  är  en konsekvens av en läsart präglad av Boonstras blick på världen. Gruppen utmärks av ett ständigt undersökande och provocerande förhållningssätt till den dramatik man valt att arbeta med. Ofta är det en dekonstruktion av teaterns stora klassiker, som placeras i en samtida kontext.

Bland föreställningar i Boonstras regi kan nämnas: Till Damaskus, Faust och Den inbillningssjuke. Boonstra har även regisserat på Dramaten och på Stockholms Stadsteater.
Läs mer >>
Peter Svensson (Svenzon) är koreograf och dansare utbildad på Balettakademin i Göteborg på 1980-talet. Efter utbildningen arbetade han som dansare i Europa och återvände sedan till Göteborg och startade 1998 danskompaniet Art of Spectra. Sedan kompaniets start har Peter koreograferat drygt trettio verk för Art of Spectra. Hans koreografiska stil är en hybrid mellan klassisk, break och modern dans och han komponerar ofta musiken samt producerar videoprojektioner till föreställningarna. Kompaniet spelar även internationellt och turnerade under förra året med föreställningen I remember.
Parallellt med sitt kompani har Peter haft uppdrag för Helsingborgs Stadsteater, Regionteater Väst och GöteborgsOperans Danskompani med bl a West Side Story och Frekvens. Han har även samarbetat med Folkteatern i Göteborg. Verket Fragment med Art of Spectra hade nyligen premiär på Dansmuseet i Stockholm och har även spelats i Finland .

Läs mer >>

Ewa Cederstam arbetar i huvudsak med dokumentärfilm. Hon är utbildad vid Dramatiska Institutet i filmfotografi och har en masterexamen i filmregi från Filmhögskolan. Flera av de filmer hon har medverkat i som filmfotograf har tilldelats priser som guldbaggevinnande Armbryterskan från Ensamheten av Helen Ahlsson och Lisa Munthe. Cederstam startade ett flerårigt samarbete med Mia Engberg 1996 och fotograferade filmen The Stars we are, Selma och Sofi och Hässelby. Därutöver har Cederstam en diger filmografi med ett drygt trettiotal filmer bakom sig.

2012 kom Ewa Cederstams självutlämnande dokumentärfilm Våga minnas som utgår ifrån minnet av en våldtäkt, ett tema som hon också arbetat med i kortfilmen Kvinnans plats. För närvarande arbetar Cederstam med en film om dömda förövare. Hon regisserar också en film om skådespelaren Lo Kauppi och producerar en film Om Skogen av Peter Magnusson.
Läs mer >>
Regeringen har sedan 1992 successivt inrättat 111 långtidsstipendier som delas ut av Konstnärsnämnden och Sveriges författarfond. Antalet stipendier ökar på sikt genom att medel från tidigare statliga inkomstgarantier omvandlas till långtidsstipendier enligt riksdagsbeslut 2010. Stipendiet motsvarar tre basbelopp per år.

Konstnärsnämndens övriga innehavare av långtidsstipendier >>
 
Uppdaterad: 2014-10-06 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se