Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Ariane Koek och Nomeda & Gediminas Urbonas

Ariane Koek och Nomeda & Gediminas Urbonas

Tid: 17.00
Plats: Konstnärsnämnden, Projektrummet, Maria skolgata 83, Stockholm
Språk: Engelska
Ariane Koek är chef för International Arts vid CERN. Tidigare var hon direktör för Arvon Foundation for Creative Writing, och hon har också en prisbelönt karriär som producent av radio- och tv-program inom kultur, vetenskap och politik för BBC bakom sig. För sin verksamhet inom kulturen tilldelades hon 2009 det ansedda priset Clore Fellowship för internationellt ledarskap. Utmärkelsen inbegrep en vistelse vid CERN där hon blev kvar. Hon arbetar också som kreativ producent, curator, skribent och kulturjournalist, har varit med i program på BBC och skrivit för ett antal internationella publikationer.
Ariane Koek har ingående sakkunskap inom områdena kultur, idéhistoria, vetenskap och filosofi. Hon föreläser internationellt om förbindelsen mellan konst och vetenskap och är anlitad som konsulent för europeiska kulturfrågor och har lett ett flertal internationella konferenser. Hon har baserat sin karriär och sitt arbete på övertygelsen om föreställningsförmågans kraft och det individuella uttryckets kapacitet att åstadkomma förändring och nyskapande bortom paradigmen.
Hon är medlem i flera rådgivande styrelser i olika internationella organisationer som tänjer gränser och får saker att ske på ovanliga sätt, däribland konst- och vetenskapsfestivalen Pestival, som 2010 tilldelades tidningen Observers etiska pris; You Make It, ett innovativt formgivar- och skaparinitiativ för arbetslösa kvinnor i eftersatta områden i London; och den konstnärsledda radiokanalen Resonance FM.
Nomeda och Gediminas Urbonas är konstnärer, lärare och grundare av Urbonas Studio – ett interdisciplinärt forskningsprogram som strävar efter att ta tillbaka initiativet över den publika kulturen från privatiseringskrafterna, och stimulera kulturell och politisk föreställningsförmåga som verktyg för samhällsförändring. De har ställt ut internationellt på bland annat biennalerna i São Paulo, Berlin, Moskva, Lyon och Gwangju, samt på Manifesta och Documenta.
Deras texter om konstnärlig forskning som en form av intervention i sociala och politiska kriser har publicerats i böckerna Devices for Action av MACBA Press, Barcelona och Villa Lituania av Sternberg Press. Gediminas Urbonas är professor på ACT, MIT och Nomeda Urbonas är doktorand vid NTNU, Norge.

 
 

Uppdaterad: 2015-10-27 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se