Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Craft, Design and Social Change in Brazil

Craft, Design and Social Change in Brazil

Tid: torsdag 3 juli 2014, kl.14.00 - 16.30.
Plats: OBS! Cyklopen, Magelungsvägen 170, Högdalen.
Gäst: designcurator Adélia Borges (São Paolo, Brasilien).
Språk: engelska.
Hitta hit: T-banestation Högdalen (gröna linjen) sedan ca 7 min (650m) promenad.
“I am interested in projects that can improve the lives of common people,
projects that have social impact and also projects for collective use.”
Adélia Borges.

Välkommen till en eftermiddag med Adélia Borges på Cyklopen!
Adélia Borges är aktuell som curator för Brasiliens Designbiennal med temat Design for All i Florianópolis i maj 2015. Hon är en erfaren journalist, som ägnat de senaste 20 åren åt att föreläsa, göra utställningar och skriva om design och konsthantverk. Hon undervisar i designhistoria vid Fundação Armando Alvares Penteado/ FAAP, São Paolo och var direktör för Museu da Casa Brasileira, São Paulo 2003 - 2007. Hon är även del av det curatoriella teamet för nästa Triennal på Cooper Hewitt Design Museum i New York samt förslagsställare till Designs of the Year på London Design Museum.
I sin föreläsning på Cyklopen talar Adélia Borges om initiativ som gjorts för att stärka den materiella kulturen och olika lokala identiteter i Brasilien. Hon menar att det har skett i en dubbel riktning, konsthantverkare som inspirerar och informerar designer och tvärtom. Det här utbytet har ofta en tydlig social dimension och i de fall projekten lyckats har de bidragit till förbättrade levnadsvillkor. Iaspis organiserar Adélia Borges expertbesök i Sverige, där hon träffar yrkesverksamma utövare inom formområdet.

Föreläsningen är ett samarbete mellan Svensk Form, Cyklopen och  Iaspis, Konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer.

Om Svensk Form:
Svensk Form är en ideell medlemsförening med uppdrag från regeringen att främja svensk design, både nationellt och internationellt. Det gör Svensk Form  genom egen verksamhet och genom att delta i många olika samarbeten. Sedan 2012 har Svensk Form ett modeuppdrag som innebär att föreningen kan stötta mindre modemärken i etableringen i Sverige och utomlands. Svensk Form arbetar för att skapa engagemang och belysa de möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet. Föreningen engagerar människor över hela landet och genom  breda program, utmärkelser, utlandssatsningar och designarkiv sprider föreningen kunskap om styrkan av god design för en positiv samhällsutveckling. Målet om en långsiktigt hållbar miljö och höjd livskvalitet är idag mer aktuell än någonsin. Svensk Form medverkar i flera projekt och långsiktiga verksamheter där social och miljömässig hållbarhet är ledord. Svensk Form värnar också om det estetiska värdena i design och det handgjorda
arbetet.

Om Cyklopen:
Cyklopen är ett icke-vinstdrivande frihetligt kulturhus, finansierat av brukarna och gästerna själva. Verksamheten bygger på en tro på mångfald, ekologi och en pluralistisk kultursyn. Målet är att skapa en plats där människor kan mötas, skapa och inspireras. Cyklopen utvecklas hela tiden – så trots att huset är färdigbyggt så är det alltid under konstruktion.
Vi samlade pengar, harvade oss igenom byråkrati, byggde, förlorade och byggde ett nytt Cyklopen för att vi tycker att Stockholm är en karg stad. Inte så tillvida att här inte finns intressanta människor, mer att det inte finns någon plattform för dessa att utvecklas och komma till tals. Nu talar vi inte om kändisarna som slår igenom med sin konst. Det vi talar om är de vanliga människornas möjlighet att leva kreativa liv, att själva bygga kultur. Cyklopen är ett uppror mot likriktning, konsumtionskultur och nolltoleranser. Vi har skapat detta tillsammans genom en direktdemokratisk struktur med kunskap som vi skapat kollektivt i workshops och genom ”trial and error”. Huset ska fyllas med ditt intressanta projekt!
Victor Marx, arkitekt.
 

Uppdaterad: 2014-07-01 Tipsa om sidan

 

  • Adress: IASPIS, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se