Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Johanna Gustafsson Fürst tilldelas Stockholms ateljéstipendium

Johanna Gustafsson Fürst tilldelas Stockholms ateljéstipendium


2014-06-13
Stockholms stad och Konstnärsnämnden har beslutat att bildkonstnären Johanna Gustafsson Fürst (född 1973) blir nästa innehavare av Stockholms ateljéstipendium.
Johanna Gustafsson Fürst tilldelas Stockholms stads ateljéstipendium 2014 – 2016 med motiveringen:

I skulpturer och installationer ifrågasätter hon kroppens rörelser och beteenden i förhållande till objekt. Hon rör sig ledigt mellan det offentliga och det privata i arbeten som är engagerande och utmanande. För Gustafsson Fürst är skulpturen alltid ett politiskt, socialt objekt lika mycket som det är ett fysiskt föremål i ett rum.

Ateljéstipendiet är sedan år 2002 ett samarbete mellan Stockholms stad och Konstnärsnämnden. Staden upplåter skulptören K. G. Bejemarks tidigare ateljé på Glasbruksgatan på Södermalm. Konstnärsnämnden bidrar med ett tvåårigt arbetsstipendium på 120 000 kr per år och medel till en katalog eller dokumentation kring utfört arbete. Eventuellt kommer stipendiaten också att få ställa ut på Kulturhuset i anslutning till stipendievistelsen.

Johanna Gustafsson Fürst är den sjunde innehavaren av stipendiet, som tidigare tilldelats bildkonstnärerna Carin Ellberg, Peter Geschwind, Hyun-Jin Kwak, Dan Wolgers, Cecilia Ömalm Krajcikova och Fredrik Hofwander som avslutar sin ateljévistelse under hösten 2014.

Mer information om konstnären samt bilder finns på www.gustafssonfurst.se
 
 
Uppdaterad: 2014-06-16 Tipsa om sidan

Bild:

Europa 2012
Johanna Gustafsson Fürst 2012
Fotograf: Lars Arned

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se