Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Cultural Sauna

Cultural Sauna

Tid: tisdag 10 juni, kl 13
Plats: Projektrummet, Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, Stockholm
Språk: engelska
Gäster: Benjamin Reichen, Åbäke, London och Tuomas Toivonen, NOW for Architecture and Urbanism, Helsingfors
Benjamin Reichen, grafisk formgivare från Londonbaserade designstudion Åbäke och arkitekten Tuomas Toivonen från NOW for Architecture and Urbanism i Helsingfors arbetar tillsammans med att skapa en ny publiceringsplattform. I en dubbelföreläsning presenterar och diskuterar de idéer kring platsspecifika format, översättning och alternativa distributionssätt, i relation till projektet Kulttuurisauna, ett publikt badhus i centrala Helsingfors.

I samarbete med Konstfack som en del av den fristående kursen Organising Discourse.

Obyggt, oskrivet, overkligt, ogjort, oavslutat, outtalat, osjunget, ohört och otänkt är alla osedda sakers själ.

En muntlig tradition tillhör alla som deltar i den, för den vidare, bidrar med nya nyanser och detaljer, inför nya talesätt, namn och betydelser och ser till att den inte glöms bort. Det oskrivna förblir levande.

Shakespeare introducerade många nya ord och koncept, vissa med prefixet o- (un- på engelska). Det verkliga hade plötsligt en motsvarighet i en negation, det overkliga. Med användandet av ”o-” öppnade Shakespeare för möjligheten av ett parallellt universum av koncept; den språkliga motsvarigheten till antimateria. Om det verkliga har förverkligats, hur uppstod då det overkliga?

Den obäddade sängen är ett ärligt vittnesbörd om dess användning.
Den här staden är inte fullständig.
Det här huset är inte klart.
Och det här är fräscht.
Explicita texter – Råd till föräldrar
Underförstådda innebörder – Underligare verkställanden

Medan de andra karaktärerna får höra berättelsens moral – förbrytarens död speglar förbrytarens liv – tar situationen en annan vändning. Det är Don Giovannis tur att återvända från de döda och utkräva hämnd på sina vänner som postumt fällt omdömen om hans liv. Med operans sista ton skär Don Giovannis ande luften med ett drag av handen, och alla andra faller ihop, döda, de också. Applåd.

En ohörd melodi mer skönhet har
än den vi kan förnimma; spela på
Tänkta tankar är stora, men de otänkta
är större; därför, mjuka sinnen: tänk vidare
[BANQUOS ANDE försvinner]
       
                                                             - Benjamin Reichen

Benjamin Reichen är en av grundarna av Åbäke, en transdisciplinär designstudio baserad i London. Tillsammans bildar de en lös sammansättning idéer och processer. En stadstäckande kanal av lärare, läsare, badare, medborgare, glasblåsare och experter på mörk materia.

Tuomas Toivonen och Nene Tsuboi är NOW for Architecture and Urbanism. I fjol öppnade de Kulturbastu, ett offentligt badhus i centrala Helsingfors.

ORGANISING DISCOURSE är en fristående kurs på Konstfack, som utforskar och utvecklar diskursiva plattformar inom konsthantverk, design och arkitektur. Syftet är att stödja och stärka utvecklingen av nya konceptuella och fysiska rum för presentationer och visningar, möten, diskussioner och debatter, forskning och produktionssätt, etc. Inom konsthantverk, design och arkitektur ligger fokus på experimentella, utforskande och kritiska praktiker.
 

Uppdaterad: 2016-06-08 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se