Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Tips om internationella residens som du själv kan söka.

Tips om internationella residens som du själv kan söka

Här finner du lite olika exempel på residens utomlands som du själv kan söka.
Här finner du lite olika exempel på residens utomlands som du själv kan söka med länkar till respektive hemsida. Det finns olika ansökningsförfarande för de olika residensen. Du kan även söka stipendium från olika källor för att täcka kostnader för resa, deltagaravgift, bostad och uppehälle. Det är möjligt att söka internationellt kulturutbyte i samband med antagning. Observera att du inte garanteras stöd och att du måste söka innan vistelsen äger rum.
För aktuella utlysningar och andra vistelser än de som listas nedan, se även de internationella plattformarna i högerspalten som bl.a. kontinuerligt samlar diverse annonseringar för residens från hela världen:

A-I-R laboratory, CCA Ujadowski Castle, Warsawa, Polen, stödjer polska och utländska bild- och formkonstnärer. Konstnärer i programmet uppmuntras att utveckla nya projekt.

AiR Dubai, Dubai Culture & Art Authority, i samarbete mellan Art Dubai, Tashkeel, och Delfina Foundation. Programmet syftar till att stödja bildkonstnärer genom att erbjuda en plattform för att utveckla sin praktik och skapa nya verk, samt genom utbytet mellan konstnärer och den lokala miljön.

Arts@Cern, Cern, Schweiz. CERN har varit värd för flera konstnärer från hela världen genom laboratoriets residency program där konstnärer samarbetar med fysiker.

Banff Art Centre, Canada. Banff Artist in Residence (BAIR) program för bildkonstnärer koncentrerar sig på tid och utrymme för individer och grupper att skapa nya arbeten, forska och experimentera med olika tekniker och produktionssätt.  Bildkonstfaciliteter inklusive grafik, papperstillverkning, keramik, skulptur och fotografi är föremål för ytterligare avgifter.

Chinese European Art Center, Xiamen, Kina – Bild och form residens med lägenhet och ateljé. Residenset innebär en viss avgift.

Chinati Foundation, Marfa, USA. Internationellt residens för bildkonstnärer. Residenset erbjuder en möblerad lägenhet på museets område och en ateljé i Marfa. Konstnären har tillgång till Chinatis samling och arkiv, samt assitans från museets personal och praktikanter.

Circolo Scandinavo, Rom, Italien. Vistelsen riktar sig till nordiska konstnärer som behöver en plats att fokusera på sitt arbete och hitta inspiration. Det är möjligt att ansöka om en månad upp till sex månader. Ansökningsperioden öppnar i februari varje år. Det finns fem lägenheter i residenset. Konstnärer har tillgång till en musikstudio och arbetsutrymme för bildkonstnärer.

Creative Glass Center of Art, Millville, USA erbjuder stipendier till konstnärer som arbetar i glas. Med tolv stipendier tilldelas varje år, och konstnärer uppmuntras att använda sina stipendier för att utveckla och förfina sitt arbete, samt experimentera med både traditionella och innovativa glastillverkningsprocesser.

EKWC, European Ceramic Workcenter, Hertogenbuch, Nederländerna, är ett residens på 3 månader där bild- och formkonstnärer kan undersöka keramikens tekniska och konstnärliga möjligheter.

Eyebeam, New York, USA, är ett fördjupande residens för bildkonstnärer, ca.5 månader.

Fire Island Artist Residency (LGBTQ), New York, USA. Riktar sig till lesbiska, sexuella, bisexuella, queer- och transpersoner.

Fonderie Darling, Canada. Den internationella vistelsen vid Darlings Gjuteri stöds av Canada Council for the Arts. Programmet stöder utländska bildkonstnärer. Vistelsen äger rum från början av januari till slutet av juni varje år. Antagen konstnär får ett bidrag som ska täcka resor, uppehälle, och produktionskostnader.

Gyeonggi Creation Center, Ansan, Sydkorea, riktar sig både till bild- och formkonstnärer. Ansökan sker runt november varje år.

ISCP, International Studio and Curatorial Program, New York, USA är en ideell, residensbaserad samtida konstinstitution för bildkonstnärer och curatorer från hela världen. Utöver den ateljé som finns att söka via Iaspisprogrammet, går det att söka ateljé på egen hand.

Künstlerhaus Lukas, Ahrenshoop, Tyskland. Främjar professionella konstnärer inom bild- och formkonst, litteratur, dans och musik, genom uppehållsstipendier.

NICA, Yangong, Burma syftar till att underlätta utbyte, samarbete, nätverk och resursfördelning mellan Burmesiska konst- och kulturutövare med grannregionerna och internationellt.

Pilchuck glass school residency programme, Stanwood, USA. Utöver sina sommarsessioner, erbjuder Pilchuck bostäder till både unga och professionella glaskonstnärer, samt det kollaborativa residenset John H. Hauberg Fellowship.

Pottery Workshop Jingdezhen, Kina, riktar sig till keramiker. Avgift ger tillgång till ateljé, material, verktyg, administrativt stöd, mat och transporter.

Red Gate, Peking, Kina. Red Gate Residency är ett internationellt program som ger konstnärer, curatorer, författare och akademiker med möjlighet att leva och skapa arbete i Kina.

Rijksakademie, Amsterdam, Nederländerna. Internationell, forskningsorienterad residensmiljö för bild- och formkonstnärer.

SÍM, Reykjavík, Island är ett internationellt residensprogram för bild- och formkonstnärer som ligger i Reykjavík och drivs av Sim, Föreningen för isländska bildkonstnärer.

Schloss Solitude
, Frankfurt, Tyskland har 45 ateljéer och internationella konstnärer bjuds in från följande ämnesområden: arkitektur, bildkonst, scenkonst, litteratur, musik och film/nya media. Stipendier beviljas för tre till tolv månader.
 
Tirana Institute for Contemporary Art, T.I.C.A., Tirana, Albanien bedriver även ett internationellt residensprogram som erbjuder stöd och uppmuntran till lokala konstnärer och gränsöverskridande kulturutbyte på Balkan och internationellt.

University of Edinburgh, England. Formkonstnärer, från olika discipliner får tillgång till resurser på skolan och deltar även med viss handledning av studenter.

V&A, Victoria & Albert Museum Residency, London, England. Residensprogrammet på V & A riktar sig till bild- och formkonstnärer. Vistelsen ligger ofta runt sex månader.

Wendover Residence Program, The Center for Land Use Interpretation, Kalifornien, USA. Även om de ödsliga Salt Flats tyder isolering, bör sökande bör vara medveten om att anläggningarna är rustika och att det kan vara en påträngande miljö med militär aktivitet, sandstormar, dragracing, filmproduktioner, etc.

Witt Residency, University of Michigan, Ann Arbor, Michigan, USA. Residenset riktar sig till såväl bild- som formkonstnärer. Det är även möjligt att söka stipendium knutet till vistelsen.

Workspace, Lower Manhattan Cultural Council, New York, USA. Ett nio-månaders ateljéprogram för bildkonstnärer, scenkonstnärer och författare som befinner sig i början av karriären som fokuserar på den kreativa processen och gemenskap.

Wyspa, Gdansk, Polen bedriver AIR Port, ett residensprogram genomförs av Wyspa Art.

Villa San Michel, Capri, Italien. Sedan 1978 utdelas varje år ett tiotal stipendier ur Makarna Cederström-Wallengrens stipendiefond för kortare tids arbetsvistelser på Villa San Michele.

För mer information kontakta respektive organisation.
 

Uppdaterad: 2016-09-26 Tipsa om sidan

Klicka här för mer information om internationellt kulturutbyte 

Internationella residensplattformar:

Residency Unlimited (RU) stöder produktion, presentation och spridning av samtida konst genom offentliga program. De arbetar ofta i samarbeten med olika institutioner för att erbjuda anpassade residens som utformas efter behov hos medverkande konstnärer och curatorer. Under fliken ”Oppurtunities” på deras hemsida finns även en tjänst med aktuell information om residens över hela världen. http://www.residencyunlimited.org/  

Resartists är en sammanslutning av över 400 centra och organisationer i mer än 70 länder. Hemsidan har en omfattande lista över kommande ansökningstider och möjligheter. Det finns också en lista om olika former av finansiering och andra informationskällor till dem som ansöker om residens. http://www.resartis.org/

Transartists är en Nederländsk plattform var syfte är att stimulera och stärka konstnärernas rörlighet. Den erbjuder råd, verktyg och tjänster i samband med olika artist-in-residence program och relaterade frågor: http://www.transartists.org/

Kulturkontakt Nord
, erbjuder en omfattande lista över olika residensprogram inom Norden. Länk finns här.

  • Adress: IASPIS, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se