Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Bildkonstnärerna bakom Galleri Verkligheten i Umeå tilldelas 2013 års Dynamostipendium

Bildkonstnärerna bakom Galleri Verkligheten i Umeå tilldelas 2013 års Dynamostipendium

2013-10-16
Sveriges Bildkonstnärsfond uppmärksammar i år personerna bakom det konstnärsdrivna galleriet Verkligheten i Umeå. Stipendiet kommer att delas ut vid en ceremoni i galleri Verklighetens lokaler torsdagen den 24 oktober kl 15.
Galleri Verkligheten, Umeå

Fondens motivering lyder:

Konstnärsnämndens Dynamostipendium om 150 000 kr tilldelas 2013 bildkonstnärerna Gerd Aurell, Gabriel Bohm Calles, Fanny Carinasdotter, Ludwig Franzén, Ida Hansson, Mattias Olofsson, Johannes Samuelsson, Alexander Svartvatten, Johanna Hästö, Jonas Westlund och Helena Wikström för deras arbete och engagemang i det konstnärsdrivna galleriet Verkligheten i Umeå.

Stipendiet ges som ett erkännande av Verklighetens centrala roll för Umeås konstliv. En dynamisk verksamhet som på ett avgörande sätt utvecklar scenen och erbjuder en vital arena för samtida konst i Umeå. Ett litet galleri med stor genomslagskraft som höjer temperaturen i konstdebatten och som fungerar som en katalysator för nya initiativ och samarbeten. Ett exempel är konstfestivalen Survival Kit, ett initiativ av Verkligheten, för att expandera konstscenen under Kulturhuvudstadsåret 2014.

Stipendiet ges också för den dynamiska och ständigt föränderliga form som Verklighetens medlemmar utvecklat med ett kollektivt ägarskap, roterande ansvar och roller, en form som möjliggör för nya medlemmar att bidra till verksamhetens kreativa utveckling.

Om galleri Verkligheten
Verkligheten startade hösten 2001 i centralt belägna lokaler på Pilgatan 16 i Umeå. Här har man skapat ett rum för den samtida bildkonsten i alla dess skiftande uttryck för att som man uttrycker det ”tänja på gränserna mellan konst och verklighet”. Förutom utställningar, performances och workshops bjuder man även in till samtal och föreläsningar som rör konsten och samhället. Verksamheten präglas av ett internationellt perspektiv i kombination med en stark lokal förankring.
http://verkligheten.net/

Om Dynamostipendiet
Dynamostipendiet inrättades år 2000 och är avsett uppmärksamma den som på eget initiativ skapar nya arenor där bild- och formkonstnärer kan möta sin publik. Stipendiaten eller stipendiaterna behöver inte själv vara konstnär, däremot måste verksamheten vara viktig för bild- och formkonstnärer genom att skapa nya offentliga platser för samtida bild- och formkonst.

Tidigare mottagare av Dynamostipendiet:
Gunilla Sköld Feiler och Dror Feiler, 2011
Margareta Orreblad, 2010
Elin Lundgren och Petter Pettersson, 2009
Mattias Larson och Andreas Ribbung, 2008
Marc Broos, 2007
Dorothea Flodin, 2006
Dan Lestander och Ricky Sandberg, 2005
Jelena Rundquist, 2004
Torbjörn Limé, 2003
Inger Molin, 2002
Ricardo Donoso, 2001
Anders Olofsson, 2000
 
Uppdaterad: 2013-10-16 Tipsa om sidan

 

Anmäl dig till stipendieutdelningen här »

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se