Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Floating gardens, agoras and other places for Practices for Everyday Life -

Floating gardens, agoras and other places for Practices for Everyday Life -

Tid: måndag 22 juli, 16 – 19.30
Place: ateljé # 4, Iaspis, Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 trappor, Stockholm

Samtalet kommer att vara på engelska.
Hobbes Levithian 

Med utgångspunkt i seminariet Practices for Everyday Life som hölls i projektrummet på Maria skolgata i juni, bjuder Iaspis ateljéstipendiat Fernando García Dory till ett publikt samtal i sin ateljé tillsammans med curatorn Stephanie Smith.

Det kommer också att vara en intervention av Kultivator, ett konstnärskollektiv på Öland, tillsammans med Richard Saxton, ledare för konstorganisationen M12 från Colorado, USA, och redaktör till den kommande boken A Decade of Country Hits: Art on the Rural Frontier.

Det blir ett tillfälle att diskutera frågor som väcktes under seminariet, som konstens roll och konstnärens funktion i försök att utmana hur vi förhåller oss till varandra och vår miljö.

De senaste åren har Stephanie Smiths forskning riktat in sig på socialt engagerade publika konstpraktiker. Detta har aktualiserat frågan om hur sådana praktiker best kan stödjas inifrån museet, och mer specifikt genom Smart Museum i Chicago där hon är vice direktör och huvudcurator. En nyckelfråga för både Fernando García Dory och Stephanie Smith är hur konstnärliga praktiker som, antingen genom särskilda funktioner eller också positioneringar, föreslår visioner som innehåller möjligheter till andra politiska och ekonomiska strukturer, och hur allt detta kan ske i relation till institutionen. När finanskrisens manifestationer mångfaldigas i Grekland och annorstädes, är både curator och konstnär engagerade i Atenbienalen 2013. De kan inte annat än respondera på situationen genom att ställa den tryckande frågan: Vad nu?

Medverkande:
Stephanie Smith arbetar i gränslandet mellan samtidskonst, experimentell museumpraktik, och den offentliga sfären. Som vice direktör och huvudcurator för University of Chicagos Smart Museum of Art har hon etablerat museets renommé som producent av utmanande tematiska utställningar som adresserar komplexa relationer mellan samtidskonst och sociala frågeställningar. Hennes kritikerrosade projekt innefattar: Feast: Radical Hospitality in Contemporary Art (2012), Heartland (2008-2009, in collaboration with Van Abbemuseum, Eindhoven); och Beyond Green: Toward a Sustainable Art (2005). Smith är också redaktör för den internationella tidskriften Afterall, och medproducerar New Projects— en studio för urbanism, forsknings centrum och utställningsrum. Hon har föreläst på platser som Arizona State University och Sharjah Biennialen (UAE) och utöver flertalet publikationer genom Smart, syns hennes texter i tidskrifter och publicationer som Afterall, Parkett, Service Media (2012) och Land Art: A Cultural Ecology Handbook (2006). Hon är för närvarande del av curator-teamet som arbetar med Aten Biennale, hösten 2013.

Fernando García-Dory behandlar i sina arbeten frågor om förhållandet mellan natur och kultur som det tar sig uttryck i landskap, landsbygd, önskningar och förväntningar relaterade till identitetsaspekter, kriser, utopier och samhällsförändringar. Med ett intresse för den harmoniska komplexiteten i biologiska former och processer handlar hans arbeten om kopplingar och samarbeten, i allt från mikroorganismer till sociala system, från traditionella konstformer som teckning till agroekologiska samarbetsprojekt, aktioner och kooperativ. García-Dory har studerat konst och landsbygdssociologi i Madrid. García Dory är stipendiat vid Iaspisprogrammet i Stockholm, juni-juli 2013.
www.fernandogarciadory.com
 
Läs mer om Practices for everyday life här: http://www.konstnarsnamnden.se/default.aspx?id=15945

För ytterliggare information, kontakta Iaspis koordinator Karen Diamond, kd@iaspis.se
 
 
 
 

Uppdaterad: 2013-07-18 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se