Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Internationella samverkansprojekt i Sverige

Internationella samverkansprojekt i Sverige

Konstnärsnämnden utvecklar en ny typ av samverkan med organisationer i syfte att främja internationalisering för bild- och formkonstnärer verksamma i Sverige.


Samverkansprojekt med Svenska Tecknare 2017.  En workshopserie med internationella illustratörer, för svenska illustratörer. Workshopledarna,  från vänster: Roger Mello, Stephen Fowler, Mari Kanstad Johnsen, Mogu Takahashi, Jenni Rope. Foto: Erica Jacobson.


Genom internationella samverkansprojekt har juridiska personer, exempelvis institutioner eller föreningar, möjlighet att föreslå Iaspisprogrammet samverkan i projekt som syftar till att främja internationaliseringen för bild- och formkonstnärer verksamma i Sverige. Projekten formuleras lokalt utifrån varierande behov och sammanhang i landet. Konstnärsnämndens medverkan avser att tillföra projektet ett mervärde för bild- och formkonstnärer. Kansliet är en aktiv resurs i den initiala dialogen om projektets utformning. Samverkansparten/förslagsställaren bör ha  kapacitet att genomföra projektet. Andra parter än Konstnärsnämnden bör delta i finansieringen av internationella samverkansprojekt.

Förslagsställare är välkomna att kontakta Iaspisprogrammets verksamhetsledare Johan Pousette för att diskutera möjlighet till samverkan. E-post:  jp@iaspis.se

Samverkansformen är ett komplement till stipendiet Internationellt kulturutbyte som ges till enskilda konstnärer som vill bjuda in utländska konstnärer till Sverige. Läs mer om Internationellt kulturutbyte

Exempel på beviljade internationella samverkansprojekt 2017-18:
(För mer information om enskilda projekt vänligen kontakta Annika Björkman, ab@iaspis.se)

-Drawing Room - Form/ Design Center, Malmö
Internationell salong för grafisk form med internationella utövares medverkan

-Neon Relations - The Glass Factory, Boda 
Workshopserie med intl experter inom neonglasteknik
-Kulturföreningen GAIR (Gagnef Artist in Residence), Gagnef
Residens start-up för intl konstnärer

- Borås Konstmuseum
Produktionsresidens för rörlig bild, pilotprojekt med en italiensk filmare
- Galleri Syster, Luleå
Residens start-up för intl konstnärer
-Norrköpings konsthall
Workshop med rumänsk performancekonstnär

- Leksands Folkhögskola
Experter från Japan och Kina leder workshops i keramiska tekniker

-Tensta konsthall
Publikt seminarium med konstnärer från Sydafrika


 
Uppdaterad: 2018-06-27 Tipsa om sidan

PRESSKLIPP OM INTERNATIONELLA SAMVERKANSPROJEKT

SR Kalmar P4 130826: "Iaspis gör att länet Kalmar nu är erkänt i konstvärlden"

Kalmar län är först utanför storstäderna att ha fått pengar från statens internationella utbytesprogram för konstnärer, IASPIS. Det är en unik satsning på ateljéer ute på landsbygden och det är Kalmar konstmuseum som leder det hela.  I första omgången ingår tre projekt som genomförs i Borgholm, Kalmar och Emmaboda kommun. Kalmar Konstmuseum ser satsningen som ett erkännande från konstvärlden. Totalt omfattar projektet drygt 220 000 kronor varav IASPIS står för 111 000 kronor, Regionförbundet 80 000, Borgholms kommun 8 000, Kalmar kommun 15 000 och Emmaboda 10 000 kronor. Pengarna går till resor, uppehälle, produktion och besök runt om i regionen och också ett besök i en av Sveriges större städer. Anna Mlasowsky ska till exempel föreläsa på Konstfack i Stockholm under sin vistelse här.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5626754

 
Breeze Yoko. "Entry prohibited to foriegners", utställning på Havremagasinet i Boden.

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se