Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Årets Mai Zetterling-stipendium till filmaren Mia Engberg

Årets Mai Zetterling-stipendium till filmaren Mia Engberg


2013-03-06
Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium tilldelas filmaren och regissören Mia Engberg. Stipendiet är på 200 000 kr och fördelas till en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm.
Stipendiet instiftades år 2006 och är ett av de största i Sverige för dokumentär- eller kortfilmare och fördelas årligen utan ansökan efter beslut av Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater-, dans- och filmkonstnärer. Tidigare stipendiater är bl a Erik Gandini (2012) och Nahid Persson Sarvestani (2009).
Filmaren Mia Engberg tilldelas stipendiet med motiveringen:

”Mia Engberg är en gränsöverskridande och frispråkig filmskapare som inte upphör att överraska. Hon är, precis som Mai Zetterling, en okonventionell och uttrycksfull skildrare av samtidens känsliga frågor. Med sin senaste film Belleville Baby har hon tagit ännu en ny utmanande riktning i sitt filmskapande. Med det hon kallar en ”autodokumentär stil” har Mia Engberg format ett eget poetiskt och lyriskt berättande med stor dokumentär sprängkraft.”
Stipendiet kommer att delas ut av Konstnärsnämndens ordförande Gunilla Kindstrand på Tempo Dokumentärfestivals prisgala den 9 mars på Bio Rio i Stockholm.
Om stipendiaten:
Mia Engberg är född i Stockholm 1970. Hon är utbildad inom dokumentärfilm vid Ateliers Varan i Paris och på Dramatiska Institutets regiutbildning mellan 1994-1997. Efter att ha gjort flera dokumentärer i det kortare formatet, bl.a. den Guldbaggenominerade The Stars We Are (1998), kom hennes första dokumentära långfilm 165 Hässelby år 2005. Hon har sedan utforskat kvinnlig sexualitet i filmerna Selma & Louise och Bitch & Butch och var initiativtagare och producent till de uppmärksammade Dirty Diaries-filmerna (2009). 12 regissörer gjorde varsin kortfilm kring temat feministisk porrfilm, och filmerna väckte mycket uppmärksamhet och reaktioner. Hennes nya essäfilm Belleville Baby skiljer sej markant från tidigare verk och är en personlig berättelse om kärlek, tid och minnen.
Mia Engberg undervisar på Stockholms Dramatiska Högskola samt är medarbetare i produktionsbolaget Story.
Mia Engbergs nya film Belleville Baby visas på Tempo Dokumentär-festival torsdagen 7/3 och söndagen 9/3 och har biopremiär i vår.   www.tempofestival.se

Filmografi Mia Engberg, urval:
Belleville Baby, essäfilm (2013),
Dirty Diaries, kortfilmer av flera regissörer
165 Hässelby, dokumentärfilm (2005),
Selma & Sofie, kortfilm (2002),
Parkside Girls, dokumentärfilm (1998),
The stars we are, dokumentärfilm (1998)

För mer information om Mia Engberg :
http://www.miaengberg.com/
Trailer och pressbilder http://www.bellevillebaby.se/
 

Kontakt:
Tina Pettersson
Handläggare teater, film och dans
tina.pettersson@konstnarsnamnden.se
Telefon 08-506 550 58 / 00
www.konstnarsnamnden.se
Konstnärsnämnden är en statlig myndighet som beslutar om statliga
bidrag och ersättningar till konstnärer inom bild-, form-, musik-, teater-,
dans- och filmområdet samt främjar internationellt konstnärsutbyte.
Nämnden ska också hålla sig underrättad om konstnärernas ekonomiska och sociala förhållanden, samt löpande bevaka trygghetssystemen. Konstnärsnämndens stipendier och bidrag riktar sig till enskilda, yrkesverksamma konstnärer.


Pressbilder nedan,
fotograf bild 1, 2: Åsa Sandzén
fotograf bild 3: Mia Engberg

PressbilderMia EngbergBellville Baby 1Belleville Baby sv-v
 
Uppdaterad: 2013-03-08 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se