Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Presentation av Iaspis stipendiat Pierre Bismuth

Presentation av Iaspis stipendiat Pierre Bismuth

Presentation av Iaspis stipendiat Pierre Bismuth
Tid: onsdag 5 december 2012, 18.30
Plats: Projektrummet, Iaspis, Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, Stockholm

Pierre Bismuths arbeten är fast förankrade inom den konceptuella konsten. Konstnären har till stor del utvecklat sitt konstnärskap som en omvärdering och en omaktualisering av den konceptuella konstens strategier, vars kritiska exakthet sträcker sig utöver det mesta av samtidskonstens generella postkonceptualism. Från sina kvasivetenskapliga undersökningar av metoder till en ihärdig kritisk analys av samtida former av kultur, från sitt användande av språk till bruket av performativa gester, från sitt intresse för det banala i det vardagliga eller mekanismerna inom konstinstitutionen, omarbetar Pierre Bismuth den konceptuella konstens ursprungliga komplexitet för att förstå senare utvecklingar inom samhället och kulturen.

Genom att undersöka de många sätt på vilka samtida kunskaps- och kulturprodukter yttrar sig bedriver konstnären en kontinuerlig överföringsprocess, en rörelse från en form till en annan, från en logik till en annan, som om han sökte efter dolda budskap. Men istället för att blottlägga en förborgad sanning skapar Bismuths förvandlingar en ny parallell verklighet – inte ett svar utan en ny fråga. Dessa dubbla realiteter saboterar kulturprodukternas unika och fixerade innebörder från vilka de är avledda. Genom en enkel ansamling – ett överflöd av material, överföringar, möjligheter – utmanar Bismuth effektivitetens och användbarhetens logik. Hans arbeten är metaforer för mänsklig aktivitet – som förökas och befläckas tills den logik och energi som skapas av systemet är uttömda. I denna till synes ändlösa och planlösa aktivitet finner Bismuths arbeten ett medel för en effektiv förvandling: oavsett hur strukturerad och begränsad mänsklig aktivitet och kreativitet är, så kan friheten räddas från alla slutna system.
Bismuths arbeten har under senare år visats på Witte de With (Rotterdam); New Museum (New York); Centre Georges Pompidou (Paris/Metz); Castello di Rivoli (Turin); M HKA (Antwerpen); Biennale de Lyon; Queensland Art Gallery (Brisbane); MACRO (Rom). Pierre Bismuth representeras av Team Gallery (New York), Jan Mot (Bryssel), Bugada Cargnel Galerie (Paris) och Christine König (Wien). 2005 vann han en Oscar för bästa originalmanus tillsammans med Michel Gondry och Charlie Kaufman för filmen Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

För mer information kontakta Iaspis projektsamordnare, Karen Diamond, kd@iaspis.se

 

Uppdaterad: 2012-12-06 Tipsa om sidan

 

  • Adress: IASPIS, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se