Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium 2012 tilldelas koreografen Jefta van Dinther

Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium 2012 tilldelas koreografen Jefta van Dinther

2012-11-16
Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium på 100 000 kr delas varje år ut till en ung koreograf. 2012 års stipendium tilldelas koreografen Jefta van Dinther.
Birgit Cullberg-stipendiet inrättades av regeringen i samband med Birgit Cullbergs 90-årsdag och delades ut första gången 1999. Stipendiet fördelas utan ansökan av Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater-, dans- och filmkonstnärer.
Stipendiet kommer att utdelas 7 december kl 17.00  på Konstnärsnämnden i Stockholm av Jannike Åhlund, ordförande för arbetsgruppen för teater-, dans- och filmkonstnärer.
Årets motivering lyder:
Jefta van Dinthers dansverk, både som soloföreställningar och i samarbete med andra konstnärer, är tydligt fysiska och innebär alltid ett utforskande av rörelsen i dansen. I hans verk presenteras den kreativa processen i realtid på scenen – och är ofta själva essensen i föreställningen. Med ett lekfullt förhållande till föreställningsformen iscensätter van Dinther också förhållandet mellan utövare och publik.  Med sin senaste föreställning GRIND pekar Jefta van Dinther ut en riktning inom dansen som är innovativ och uppfriskande oförutsägbar.”


Om Jefta van Dinther
Jefta van Dinther (född 1980) är koreograf och dansare, verksam i Stockholm, Amsterdam och Berlin. Han växte upp i Sverige och flyttade sedan till Nederländerna där han 2003 utexaminerades från Amsterdam School of the Arts (MTD).
Sedan 2008 har han åter varit verksam i Sverige, och har nu sin huvudsakliga bas i Stockholm. Under 2011 gjorde han kvintetten The Way Things Go för Cullbergbaletten, en långsam koreografi om orsak och verkan. Föreställningen GRIND i samarbete med Minna Tiikkainen och David Kiers hade premiär i Sverige 2011 och går nu på turné i Europa. van Dinther står också bakom verken The Blanket Dance (2011) som sattes upp i samarbete med Frédéric Gies och DD Dorvillier, och föreställningarna Kneeding och IT’S IN THE AIR (2010) i samarbete med Mette Ingvartsen.
Förutom att dansa i sina egna föreställningar framför Jefta andras verk. Han har nyligen samarbetat med Mette Ingvartsen, Xavier Le Roy och Ivana Müller och engagerats av ett flertal andra koreografer.
För närvarande arbetar han på den nya föreställningen THIS IS CONCRETE i ett samarbete med koreografen Thiago Granato, som har haft premiär i Rio de Janeiro i november 2012. I december deltar han med föreställningen GRIND på  den nordiska dansplattformen Ice Hot i Helsingfors, och till våren skapar Jefta van Dinther ett nytt verk för Cullbergbaletten för större scener vid namn Plateau Effect.
Han undervisar även i koreografi och delar med sig av sina arbetsmetoder. 2012 blev han till lektor i koreografi på Dans- och Cirkushögskolan (DOCH) i Stockholm, där han nyligen blivit utsedd till konstnärlig ledare på Mastersprogrammet i koreografi tillsammans med Frédéric Gies.
www.jeftavandinther.com


Pressmeddelandet som pdf
Vid publicering av pressbilder ska fotografens namn nämnas:
1 Föreställningen GRIND. Foto Viktor Gårdsäter
2 Porträtt Jefta van Dinther. Foto Pegga Kaplan
3 Cullbergbaletten_The way things go. Foto Yoav Barel
4 Jefta van Dinther_ This is concrete. Foto Renato Mangolin


Konstnärsnämnden är en statlig myndighet som beslutar om statliga
bidrag och ersättningar till konstnärer inom bild-, form-, musik-, teater-,
dans- och filmområdet samt främjar internationellt konstnärsutbyte.
Nämnden ska också hålla sig underrättad om konstnärernas ekonomiska och sociala förhållanden, samt löpande bevaka trygghetssystemen.
 
 
Kontakt:
Tina Pettersson
Handläggare arbetsgruppen för teater-, dans- och filmkonstnärer
mailto: tina.pettersson@konstnarsnamnden.se
telefon 08-506 550 58
mobil 0708-578995
www.konstnarsnamnden.se
 

PressbilderGRIND Jefta van DintherJefta van Dinther porträttJefta van Dinther - Cullbergbaletten Jefta van Dinther
 
Uppdaterad: 2012-11-16 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se