Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Agency: Assembly, Thing 001231 (RegionalWeb)

Agency: Assembly, Thing 001231 (RegionalWeb)

Plats: projektrummet, Iaspis, Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, Stockholm
Time: 13 september, 18-20
Språk: engelska
För Assembly (Iaspis), presenterar Agency Thing 001231 (RegionalWeb) från sitt arkiv och spekulerar i frågan  om hur gemensam egendom förhåller sig till konstnärliga praktiker.

Inbjudna att respondera är bland andra: Meike Schalk, arkitekt, Maria Håkansson, Biträdande lektor, Peter Wahlgren, Professor i rättsinformatik, Naima Chahboun, poet och Anna Furness-Lindén från SIS, Swedish Standards Institute.

agency 

Bild: Agency

Regeringar anlitar författare för att skriva lagar och förordningar (standards and codes). Lagar och förordningar är skriven text som i original berättigar till upphovsrättsligt skydd i likhet med litteratur och poesi. Men när dessa privat ägda texter inkluderas i statliga lagar, så måste de göras tillgängliga för alla medborgare. Detta skapar mycket förvirring.
Thing 001231 (RegionalWeb) handlar om en konflikt mellan American Southern Building Code Congress International (SBCCI) och Peter Veeck om RegionalWeb som inkluderade en byggförordning (Standard Building Code) som en resurs. Sedan 1940 har det icke-vinstdrivande SBCCI skrivit och publicerat byggförordningar och erbjudit myndigheter att införliva dem i sina lagar, vilket flera kommuner i Texas har gjort. 1997 inkluderade Peter Veeck från Texas dessa förordningar i RegionalWeb på internet. När SBCCI fick veta att Veeck hade lagt upp dessa förordningar på sin hemsida, så krävde de att han skulle upphöra med det och anklagade honom för att bryta mot upphovsrätten. Under målet Veeck v. SBCCI blev domaren tvungen att avgöra om förordningar och lagtexter som implementerats i lagen fortfarande omfattas av upphovsrätten i likhet med litterära verk.

För mer information kontakta Iaspis projektsamordnare Jonatan Habib Engqvist, jhe@iaspis.se
 

Uppdaterad: 2012-09-13 Tipsa om sidan

Agency är ett samlingsnamn för ett i Bryssel baserat initiativ som grundades 1992 av Iaspis-ateljéstipendiaten Kobe Matthys.

Agency består av en växande lista saker som gör motstånd mot den ontologiska klassificeringen av natur och kultur. Denna lista på saker har främst hämtats från juridiska processer, rättegångar, fall, kontroverser, affärer och så vidare, som handlar om frågor om immaterialrätt (copyright, patent, varumärken, etc...). Begreppet immaterialrätt vilar på ett fundamentalt antagande om en uppdelning mellan natur och kultur och därmed mellan uttryck och idéer, skapelser och fakta, subjekt och objekt, människor och icke-människor, originalitet och tradition, individer och kollektiv, kropp och själ, texter fixerade i ett medium (fixations) och processer, etc... Varje sak på listan skapar en osäkerhet när det gäller dessa uppdelningar. Agency plockar fram saker från listan under olika sammankomster inom ramen för utställningar, performance, publikationer, etc... Varje sammankomst diskuterar en specifik fråga. Varje fråga utforskar på ett topologiskt sätt de operativa konsekvenserna av apparaten kring immaterialrätt för de konstnärliga praktikernas ekologi.

  • Adress: IASPIS, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se