Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Föreläsning: Cátedra Arte de Conducta (Behavior Art Department 2002 - 2009) med Tania Bruguera

Föreläsning: Cátedra Arte de Conducta (Behavior Art Department 2002 - 2009) med Tania Bruguera


ARTE DE CONDUCTA LOGO_webb.jpg

Tid: Måndag 16 april kl 18.00
Plats: Projektrummet, Iaspis, Konstnärsnämnden, Maria Skolgata 83, Stockholm

Tania Bruguera är en av sin generations främsta politiska performancekonstnärer. Hon är välkänd för sina verk som ofta rör sig kring frågor om makt och kontroll. På Iaspis kommer hon att tala om Cátedra Arte de Conducta, Latinamerikas första konstutbildning med fokus på performance och tidsbaserade verk. Cátedra Arte de Conducta bildades 2002 på Tania Brugueras initiativ och utgår ifrån hennes metod att arbeta med det hon kallar Arte de Conducta, (Behavior Art).


Cátedra Arte de Conducta uppstod som en del av en offentlig konst med avsikt att skapa ett alternativt utbildningssystem för konststudier i det samtida Kuba. Tania Bruguera beskriver det som ett långsiktigt projekt med fokus på diskussionen och analysen av sociopolitiskt beteende och förståelsen av konst som ett instrument för transformationen av ideologi genom aktiverandet av civila aktioner i sin omgivning. Programmet skapades som ett sätt att ge utrymme för praktiserandet av Arte de Conducta, (Behavior Art), med aktioner som syftar till att transformera delar av samhället genom konsten. 


Detta är en del av en serie presentationer på Iaspis av internationella konstnärsdrivna initiativ som på olika sätt skapar plattformar för ett vidare engagemang än det enskilda  konstnärskapet. Tyngdpunkten ligger på konstnärliga praktiker som tar en aktiv roll i att skapa egna strukturer utifrån specifika behov snarare än att följa etablerade format. Serien fortsätter den 24 april med Sarah Rifky som berättar om CIRCA.


Föreläsningen med Tania Bruguera sker i samarbete med Svenska Konstkritikersamfundet.


För mer information kontakta Iaspis projektsamordnare Ulrika Sten, email: us@iaspis.se telefon: +46 (0)8 506 550 94

 

Uppdaterad: 2012-04-05 Tipsa om sidan

 

  • Adress: IASPIS, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se