Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Antony Hudek om Artist Placement Group

Föreläsning: Exhibiting Artist Placement Group, eller hur man visar upp ett tillvägagångssätt

Tid: Måndag den 27 februari, kl 12.00
Plats: Iaspis, Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, våning 2


Antony Hudek berättar om Artist Placement Group (APG), en konstnärsdriven organisation som grundades i London, 1966, i syfte att fokusera på konst utanför gallerirummet. Under tjugo års tid förhandlade APG fram anställningar för konstnärer inom statsmakten och industrin enligt en uppsättning principer som konstituerade dess distinkta tillvägagångssätt: konstnären skulle få en lön; hon eller han var fri att producera vad hon ville utifrån sin placering (vad APG refererar till som ”Open Brief”); och konstnärens arbete påbörjades i det ögonblick hon eller han kom i kontakt med värdorganisationen (enligt APG’s axiom: ”kontexten är halva arbetet”).

I september 2012 kommer samtidskonstcentret Raven Row i London att organisera den första utställning som tillägnas APG. Antony Hudeks föreläsning på Iaspis behandlar några av de curatoriska utmaningar som utställningen på Raven Row står inför. Med utställningen söker man uppmärksamma inte bara APG’s historiska betydelse, utan också dess relevans för samtida diskussioner om konstnärers sociala och politiska roller.

Antony Hudek är Mellon research fellow vid University College London och en av grundarna till förlaget Occasional Papers.

Till föreläsningen serveras fika med gör-det själv-smörgåsar.

Missa inte heller nästa del i Iaspis serie om konstnärsdrivna initiativ den 1 mars då konstnären Beatriz Santiago Muñoz berättar om Beta-Local i Puerto Rico.

För mer information kontakta Iaspis projektsamordnare, Ulrika Sten, us@iaspis.se, telefon +46 (0)8 506 550 00
 
 

Uppdaterad: 2012-03-05 Tipsa om sidan

 

  • Adress: IASPIS, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se