Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Föreläsning INCA – Institute for Neo Connotative Action

Föreläsning INCA – Institute for Neo Connotative Action (Detroit, USA)

Tid: tisdag 31 januari kl. 18.00
Plats: Iaspis, Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, Stockholm


Institute for Neo Connotative Action, (INCA), är ett nystartat konstnärsdrivet ateljéprogram och ett utställningsrum baserat i Detroit i USA. Konstnärerna Aeron Bergman och Alejandra Salinas är initiativtagarna till INCA. Inför sin föreläsning på Iaspis beskriver de situationen i Detroit så här: 
”Detroit betraktats av många som den amerikanska medelklassens vagga. Under de senaste decennierna har staden förfallit, vilket kan ses som en förebådelse av en tillbakagång för hela USA:s medelklass.  I Detroit framträder tydligt all den rasism, girighet och de kapitalflöden som präglat USA under 1900-talet. Samtidigt befinner sig staden i begynnelsen av något som många beskriver som ’ett nytt sätt att leva’. Eller som Patti Smith nyligen sa i en intervju: ’New York City har tagits ifrån dig. Så mitt förslag är: Hitta en ny stad. Detroit.’ I omgångar har mängder av konstnärer flyttat in i staden, något som skulle kunnat bli en typisk gentrifieringsprocess, men den här gången finns en stor potential för en mer inkluderande samhällsomvandling. Just nu är det ett unikt tillfälle att arbeta i Detroit, vara med och utforska situationen, hjälpa till, delta i dialogen och få med sig värdefulla erfarenheter.”INCA samarbetar med UKS i Oslo och stöds av Norsk kulturråd.
Detta är en del av en serie presentationer på Iaspis av internationella konstnärsdrivna initiativ som på olika sätt skapar plattformar för ett vidare engagemang än det enskilda konstnärskapet. Tyngdpunkten ligger på konstnärliga praktiker som tar en aktiv roll i att skapa egna strukturer utifrån specifika behov snarare än att följa etablerade format. 29 februari föreläser Beatriz Santiago Muñoz om Betalocal i Puerto Rico.
För mer information kontakta Iaspis projektsamordnare Ulrika Sten, us@iaspis.se, tel +46 (0)8 506 550 00.

 
 

Uppdaterad: 2012-01-25 Tipsa om sidan

 

  • Adress: IASPIS, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se