Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium till två dokumentärfilmare

Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium till två dokumentärfilmare

2011-01-27
2011 års Mai Zetterling-stipendium tilldelas filmarna Hanna Heilborn och David Aronowitsch. Stipendiet är på 200 000 kr och fördelas årligen utan ansökan av Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater-, dans- och filmkonstnärer. Stipendiet ges till en filmregissör med ”hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm”.
Hanna Heilborn (född 1968) och David Aronowitsch (född 1964) har senast uppmärksammats för sina två animerade dokumentära kortfilmer Gömd och Slavar som bygger på intervjuer med gömda flyktingbarn och barnslavar. Filmerna har uppmärksammats såväl i Sverige som utomlands och har visats på många festivaler samt erhållit flera priser. De arbetar nu med den tredje och sista delen i trilogin om utsatta barn; filmen Sharaf, samt planerar en långfilm i samma teknik.

De tilldelas Mai Zetterling-stipendiet med motiveringen:
”2011 års Mai Zetterling-stipendium går till filmarna David Aronowitsch och Hanna Heilborn. Kortfilmerna Gömd och Slavar är två starka och skakande berättelser om barns villkor i världen, filmer som genom sin konstnärliga animation vidgar gränserna för kort- och dokumentärfilm. Aronowitsch och Heilborns val av konstnärlig metod förstärker identifikationen med huvudpersonerna, samt skapar ett lekfullt moment i mötet med utsatta barn. Med Mai Zetterling-stipendiet vill Konstnärsnämnden stödja och uppmuntra två filmare som bidragit till förnyelse av det dokumentära berättandet”.

Stipendiet delas ut av Konstnärsnämndens ordförande Ingrid Elam på invigningen av Göteborg Filmfestival den 28 /1.

Länkar PRESSMEDDELANDE Mai Zettering-stipendiet 2011.pdf
 
Uppdaterad: 2011-01-27 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se