Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / ”Do-it-yourself ”-residency 2010

”Do-it-yourself ”-residency

En ny modell för arbetsvistelser i Sverige
På formområdet undersöks och prövas för närvarande ett antal olika modeller för arbetsvistelser både i Sverige och internationellt. Det omfattar utvecklande av nya former för arbetsvistelser men också nya kontakter med redan etablerade ateljéprogram som kan fungera för utövare inom formområdet.
Från och med 2010 finns möjligheten för konstnärer verksamma i Sverige att själva bjuda in en internationell kollega inom design, konsthantverk eller arkitektur till Sverige för ett så kallat ”do-it-yourself”-residency under 2-3 månader. Stipendiet syftar till att öka samarbetsformerna mellan svenska och internationella utövare inom design, arkitektur och konsthantverk samt skapa nya former arbetsvistelser i Sverige.
Under 2009 genomfördes tre pilotprojekt för att pröva denna samarbetsform, bland annat G-Studion i Gustavsberg och Sabrina Gschwandtner (New York), och design- och konstgruppen Uglycute som bjöd in möbelformgivaren Martino Gamper (London). I maj 2010 utlystes stipendiet för första gången och under hösten genomförs tre ”Do-it-yourself”vistelser:
Malena Karlsson, textilkonstnär verksam i Rydal, har bjudit in två isländska kollegor, Hrafnhildur Sigurdadottir och Asdis Birgisdottir till ett samarbete med bl a Rydal Design Center.
http://malenakarlsson.weebly.com/gallery.html
http://www.hsig.net/index.htm
Formgivarna Chandra Ahlsell och Anna Holmqvist (Folkform) har bjudit in formgivaren Maxim Velcovsky från Prag till ett samarbete med bl a Färgfabriken.
www.folkform.se
http://www.radio.cz/en/article/51731
Lisa Torell, bildkonstnär, verksam i Stockholm, är värd för det multidisciplinära teamet Rozalb de Mura från Rumänien i ett samarbete kring mode, konst och design tillsammans med Rumänska kulturinstutet m fl.
www.lisatorell.com
www.rozalbdemura.ro/
För mer information, var vänlig kontakta Sara Teleman, projektkoordinator på Iaspis (st@iaspis.se): +46 (0)8 506 550 51.

Bild: Rozalb de Mura performance SS 2010
Uppdaterad: 2010-08-31 Tipsa om sidan

 

  • Adress: IASPIS, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se