Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Dynamostipendiet 2010

Margareta Orreblad får årets Dynamostipendium

2010-05-05
Margateta Orreblad tilldelas årets Dynamostipendium på 150 000 kr av Sveriges bildkonstnärsfond. Stipendiet stödjer personer som på eget uppdrag skapar nya möjligheter för bild- och formkonstnärer att nå en publik.
För drygt fyrtio år sedan startade Margareta Orreblad Galleri Mors Mössa i Kungälv. Namnet, som på ett vis var ett återtagande av utrymme efter det raserade tornet med samma namn på Kungälvs fästning – där f ö det återstående tornet Fars hatt fortfarande står kvar – behölls när galleriet 1973 flyttade till Göteborg.
Genom åren har Margareta Orreblad bevarat sin roll som pigg uppstickare i Sveriges gallerivärld och under decennier varit en förkämpe för bildkonsten i Göteborg. Hennes princip har varit att ställa ut det som engagerat henne, det som utmanat, varit nyskapande, utan att sätta några gränser för material, teknik, infallsvinklar och uttryck. Det enda som varit en gräns är att samma konstnär inte fått ställa ut mer än en gång, vilket genom åren givit en lång utställarlista.

Med en aldrig sinande energi och uthållighet har Margareta Orreblad fortsatt sin verksamhet och samlat konstnärer från hela Sverige och även utomlands till ett högkvalitativt utställningsprogram sedan galleriets början. Trots en liten skala – galleriet är inte stort men ligger centralt i stadsdelen Haga – har många numera namnkunniga konstnärer visats vid början av sin karriär. Lågmäld, men alltid med en synlig gnista av djupt känt engagemang, har hon lotsat sina konstnärer och besökare i diskussioner om konstens vara och nödvändighet. Galleriet har varit en fristad för det nydanande och experimentella och en känd plantskola för många konstnärer.

Margareta Orreblads insats, sett över tid, är något i särklass. Hennes framsynta gärning, utförd med en långdistansares fokusering, har trotsat  tider av finansiell kris och budgetnedskärningar, samt motstått  krav på  att kombinera både nytta och lönsamhet för konsten. Hennes galleri är en institution för förnyelse och experiment. Margareta Orreblad har okuvligt fört galleriet vidare och blivit ett viktigt forum i rum och tid, en etablerad fyrbåk som fortsätter att lysa klart.
 
Uppdaterad: 2010-05-05 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se