Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Taking Parts

Taking Parts

Konstepidemin, Paviljong 8
Öppna föreläsningar med Karin Seufert, Anders Jakobsen och Hans Stofer på Konstepidemin i Göteborg.Söndag 19 oktoberKl. 12.30 – 16.00Plats: Konstepidemin, Paviljong 8Konstepidemins väg 6, Göteborg

Taking Parts

Taking Parts: en workshop för inbjudna smyckekonstnärer, en utställning och tre öppna föreläsningar.

Workshopen leds av smyckekonstnären och Iaspisstipendiaten Karin Seufert. Med Taking Parts vill hon visa på collagets och assemblagets möjligheter i smyckekonsten. Deltagarna, tolv svenska utövare, kommer att arbeta i tre dagar med redan använt material.

Resultatet av workshopen visas för allmänheten på Konstepidemin under lördagskvällen den 18 oktober. På söndagen avslutas programmet med öppna föreläsningar av Karin Seufert, radikalslöjdaren Anders Jakobsen och ingenjören/smyckekonstnären Hans Stofer.

 

Program

Lördag 18 oktober 18.00 – 20.00

Öppet hus/Vernissage på Konstepidemin

Paviljong 6: Utställningen ”Hnoss-extended”, smyckekonstnärer från Göteborg

Paviljong 8 Stora salen: Visning Workshop Taking Parts

Paviljong 8 Lilla salen: Visning Workshop med kandidatelever från HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk)

Missa inte den Karin Seuferts pågående utställning på Galleri Hnoss.

Söndag 19 oktober

Paviljong 8, Konstepidemin

12.30 Karin Seufert, smyckekonstnär (Tyskland)

13.45 Anders Jakobsen (Sverige) ”Radikalslöjd”

15.00 Hans Stofer, professor RCA London (England) ”The Matter of Hand”


Karin Seufert

Karin Seufert är smyckekonstnär och Iapisstipendiat på Konstepidemin i Göteborg hösten 2008. Hon föddes i Mannheim 1966 och avlade examen vid Rietveld Academie 1995. Hon bor och arbetar i Berlin.

I dag har internet gjort smyckevärlden global. Men när Karin Seufert gick Rietveld Academie i början av 90-talet var hon en av de första som gav sig ut i världen för att själv skapa ett internationellt nätverk. Konsthistorikern Lisbeth den Besten har beskrivit Seufert som en av smyckevärldens första globetrotters.

Seufert har ställt ut på bl a Gallery Deux Poissons i Tokyo, Schmuck i München, Sofa i New York och Platina i Stockholm. Hon har undervisat på Hiko Mizuno Academie i Tokyo och HDK i Göteborg.

Anders Jakobsen

Anders ”Lagombra” Jakobsen föddes 1972 i Toronto, Kanada. Han gick ut Konstfack 2000 men nekades examen. Han kallar sig för ”radikalslöjdare”.

Mats Theselius har beskrivit Anders som någonstans mellan ”streetstyle, ready-made, low tech och DIY”.

Anders Jakobsen finns representerad på Nationalmuseum och har ställt ut på bl a Röhsska museet i Göteborg, Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design i Oslo, svenska ambassaden i Tokyo och nu senast på MU, Interactive Art Platform i Eindhoven, Holland.

Jakobsen ger ofta föreläsningar och leder workshops, nu senast i Östersund för Sveriges alla länshemslöjdskonsulenter.

Hans Stofer

Hans Stofer är född 1957 i Baden, Schweiz. Han har en examen i precisionsteknik från Brown Boveri Technical College i Schweiz och en mastersexamen i smyckekonst och design från Konst- och designhögskolan i Zürich (HGKZ). Den dubbla yrkesidentiteten kommer till uttryck både i hans eget arbete och i undervisningen på Royal College of Arts i London, där han är professor i smyckekonst.

Hans Stofer ägnar sig gärna åt forskning och 2006 resulterade det i boken Wire Jewellery (A&C Black i Storbritannien och Haupt Verlag i Schweiz).

De senaste fem åren har Stofer bl a deltagit i utställningarna Collect 06 på V&A i London, Breakers på PM Museum i London (2006) och Kruege på Galerie Handwerk i München (2005). År 2005 nominerades han till Jerwoodpriset.

Taking Parts är producerat av Konstepidemin och Karin Seufert i samarbete med Iaspis. Projektledare Konstepidemin: Mona Wallström; projektledare Iaspis: Magnus Ericson, projektkoordinator Iaspis: Sara Teleman; grafisk design: Jonas Williamsson, Martin Frostner; översättning: Hans Olsson.

 

Uppdaterad: 2009-03-18 Tipsa om sidan
  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se