Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / I praktiken: Ou Ning

I praktiken: Ou Ning

Projektrummet, Iaspis, Maria skolgata 83

Föreläsning med den kinesiske designern, konstnären, curatorn, filmskaparen och skribenten Ou Ning . Föreläsningen följs av ett samtal med journalisten och författaren Ulrika K Engström. I samband med föreläsningen visas även två filmer regisserade av Ou Ning.
Föreläsning med den kinesiske designern, konstnären, curatorn, filmskaparen och skribenten Ou Ning . Föreläsningen följs av ett samtal med journalisten och författaren Ulrika K Engström. I samband med föreläsningen visas även två filmer regisserade av Ou Ning.

Program:
17.00 visning av Meishi Street (85 min, färg, DVD, 2007)
18.30 Föreläsning och samtal
19.30 (ca.) visning av San Yuan Li (40 min, svartvit, DVD, 2003).
Föreläsning på engelska
Fritt inträde

Ou Ning är designer, konstnär, curator, filmskapare och skribent. Han startade U-thèque, en oberoende film- och videoorganisation och Alternative Archive, en plattform för alternativa kulturella aktiviteter. Han föddes 1969, har bott och arbetet i Guangzhou fram till september 2007 då han flyttade till Peking.

Ou Ning rör sig fritt mellan konst, design, arkitektur och urbana undersökningar i sin gränsöverskridande praktik. Som grafisk designer är han mest känd för sin inflytelserika bok New Sound of Beijing (1999) som hjälpte till att definiera huvudstadens framväxande rockscen samt den experimentella tidskriften Bie Ce (2000-2006) som han redigerade och formgav för Modern Media Group (en av republiken Kinas mest framgångsrika oberoende tidskriftsutgivare). Som curator startade han den stora turnerande biennalen Get It Louder 2005 och organiserade en ljudinstallation på China Power Station: Part 1, Serpentine Gallerys utställning på Battersea Powerstation i London.

Som konstnär har han organiserat urbana undersöknings- och dokumentationsprojekt. Tillsammans med konstnären Cao Fei skapade Ou Ning San Yuan Li, ett videoporträtt om en by i staden i Guangzhou, visat på 50e Biennalen i Venedig (2003); MoMA, New York (2004); Mori Museum, Tokyo (2005); House of World Culture, Berlin (2006). Ou Ning och Cao Fei’s projekt är samarbeten där man involverar videokollektiv, aktivister och boende, alltid med ett djupt respektfull hållning gentemot de samhällen och människor man engagerar. Med stöd från Kulturstiftung des Bundes kunde de 2005 sätta igång ett projekt där filmare, fotografer, musiker och ljudkonstnärer undersökte och dokumenterade Da Zha Lan, ett slumområde nära Tian’anmentorget i Peking. Da Zha Lan-projektet har presenterats på NAi, Rotterdam (2006); ZKM, Karlsruhe (2006); MoMA, New York (2006); San Francisco Art Institute (2007) och i utställningen On Cities på Arkitekturmuseet i Stockholm. Till den första biennalen för arkitektur och urbanism i Shenzhen, sammanställd av Yung Ho Chang, skapade Ou Ning Borders, Illegal Zones and Urban Villages, ett montage av tre olika fenomen som snabbt sprider sig i det samtida Shenzhen. Ett resultat av stadens unika historia som Kinas mest produktiva ekonomiska frizon.

I praktiken: är en del av Iaspis programverksamhet inom formområdet där vi i en serie presentationer belyser olika aspekter av konstnärlig praktik. Med syfte att skapa ett tvärdisciplinärt forum för diskussion och kunskapsutbyte kommer vi att lyfta fram och diskutera exempel på förhållningssätt och metoder hämtade från olika discipliner och sammanhang.

I praktiken: Ou Ning är producerat av Iaspis, Konstnärsnämndens internationella program för bild och formkonstnärer. Projektledare: Magnus Ericson; projektkoordinator: Sara Teleman; text och intervju: Magnus Ericson och Ou Ning; grafisk design: Jonas Williamsson och Martin Frostner; översättning Hans Olsson. Tack till Cecilia Anderson, curator för utställningen On Cities, Arkitekturmuseet, Stockholm 2008. 

Uppdaterad: 2010-02-01 Tipsa om sidan
  • Adress: IASPIS, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se