Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Stipendier & bidrag / - Dans / Residens Internationella dansprogrammet

Residens Internationella dansprogrammet och Gästbostad i Paris

Internationella dansprogrammet på Konstnärsnämnden erbjuder fyra internationella residens i Sverige och två internationella residens i utlandet. Under 2020 utlyser vi även Gästbostad i Paris.

RESIDENS I SVERIGE

Konstnärsnämnden bedriver fyra internationella residens i Sverige,
som ger möjlighet att söka två veckors residens i Göteborg, Malmö,
Stockholm och Östersund.

Residensstipendiet kan sökas av koreografer och dansare för att bjuda in en internationell samarbetspartner till Sverige. Stipendiet består av 10 000 kr/per person för en tvåveckorsperiod samt ersättning för boende och resor.
Stipendiaterna arrangerar själv boende och resor.

Residens i Göteborg
Residenset arrangeras tillsammans med Danscentrum Väst som ansvarar för värdskapet och bokning av dansstudio (Göteborg med omnejd).
I ansökan anger du önskad period,  se aktuell tidsram i ansökningsformuläret.

Residens i Malmö/Skåne
Residenset arrangeras tillsammans med Danscentrum Syd som ansvarar för värdskapet och bokning av dansstudio i Malmö eller Skåne.
I ansökan anger du önskad period, se aktuell tidsram i ansökningsformuläret.

Residens i Östersund
Residenset arrangeras tillsammans med Estrad Norr/Region Jämtland och Härjedalen som ansvarar för värdskapet, dansstudio och gästlägenhet.
I ansökan anger du önskad period,  se aktuell tidsram i ansökningsformuläret.

Residens i Stockholm
Studion är belägen i Konstnärsnämndens lokaler på Maria skolgata 83 i Stockholm. I ansökan anger du önskad period,  se aktuell tidsram i ansökningsformuläret.
(Residenset i Stockholm ersätter internationellt studiostipendium som utgår)

 

RESIDENS I UTLANDET

För våra residens i utlandet samarbetar dansprogrammet med internationella organisationer där danskonstnärer kan vistas en längre tid, fördjupa sitt arbete och få inblick i andra kontexter.

Som stipendiat får du tillgång till en möblerad bostad och ett stipendium för att täcka kostnader för resa och uppehälle under vistelsen.

Residensstipendium till Berlin och Uferstudios_für zeitgenössischen Tanz
läs mer här

Residensstipendium till New York och Movement Research
läs mer här

Ansökningstider
Aktuella ansökningstider >>

 

GÄSTBOSTAD I PARIS

Svenska institutet och Konstnärsnämnden inleder samarbete kring gästbostäder i Paris. Under ett års tid kommer Konstnärsnämnden att disponera en av Svenska Institutets gästlägenheter för att erbjuda arbetsvistelse med stipendium för sina konstnärer. Syftet är bland annat att bidra till ökad mångfald av sökande och tillmötesgå konstnärers behov av kortare vistelser. Förhoppningen är att samarbetet ska fördjupa det kulturella utbytet mellan Sverige och Frankrike.

Konstnärer verksamma inom dansområdet har nu möjlighet att ansöka senast 20 april om två veckors vistelse i gästbostaden. Vid den första utlysningen utses fem stipendiater av Konstnärsnämnden inom ramen för det internationella dansprogrammet.

Sista ansökningsdag: 20 april 2020

Stipendium: Stipendierna omfattar 15 000 kr och avser att bidra till kostnader för resor och uppehälle under vistelsen. I ansökan anger du vilka perioder - gärna flera - du har möjlighet att åka.

Vistelseperioder:
3/7 – 16/7 2020
17/7 – 30/7 2020
3/8 – 16/8 2020
17/8 – 30/8 2020
16/9 – 29/9 2020

Boende: Svenska institutets sex gästlägenheter är belägna i Sveriges enda kulturhus utomlands: en 1500-talsbyggnad i Marias-kvarteren mitt i Paris. Under 2019 har lägenheterna renoverats och inretts av några av Sveriges främsta inredningsarkitekter och formgivare för att stärka designprofilen med hänsyn till kvalitet och hållbarhet.
Svenska Institutets gästbostäders nya design>>
Läs mer om gästbostaden och se bilder>>

Kort om Svenska institutet
Svenska institutet är en myndighet med uppdrag att öka omvärldens förtroende och intresse för Sverige samt att främja en demokratisk, rättvis och hållbar global utveckling. SI arbetar med kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv för att stärka relationer och utveckling. Svenska institutet i Paris, SI Paris, är en del av SI:s verksamhet.

Ytterligare upplysningar om dansprogrammets verksamhet och stipendier lämnas av Anneli Strömqvist anneli.stromqvist@konstnarsnamnden.se tel 08-506 550 70.

Uppdaterad: 2020-03-02 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: vxl: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se