Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Internationella koreografstipendiet, internationella kulturutbyten och resebidrag inom dans utdelade.

Internationella koreografstipendiet, internationella kulturutbyten och resebidrag inom dans utdelade.


Fotograf: pavleheidlerPavle Heidler mottar Konstnärsnämndens internationella koreografstipendium 2018.
2018-10-30
Konstnärsnämndens internationella koreografstipendium 2018 tilldelas danskonstnären Pavle Heidler och totalt 500 000 kronor fördelas till 36 konstnärer för internationella kulturutbyten och resebidrag inom dans.
Konstnärsnämndens internationella koreografstipendium 2018 tilldelas danskonstnären Pavle Heidler.

Det internationella koreografstipendiet uppmuntrar arbete för koreografer med fokus på konstnärligt utvecklingsarbete och research under en period om två- fem månader utomlands. Vistelsen kan vara förlagd till en plats eller flera, i residensform, eller annan typ av mer omfattande research eller samarbete.
Pavle Heidler tilldelas 111 000 kronor för researcharbete i USA, Kanada och Nya Zealand på inbjudan av performanceartisten Deirdre Morris (New York City), koreografen Sasha Kleinplatz (Montreal) och filosofidoktoranden Kerstin Kussmaul (Auckland).

Pavle Heidler är baserad i Stockholm och utbildad på SEAD, P.A.R.T.S. samt DOCH. Han har under senare år utvecklat kollektiva koreografiska praktiker inom ramen för projektet TOGETHER ALONE.

500 000 kr till internationella kulturutbyten och resebidrag inom dans
Totalt 500 000 kronor fördelas till 36 konstnärer för internationella kulturutbyten och resebidrag inom dans. Konstnärsnämndens bidrag till internationella kulturutbyten syftar till att presentera svensk konst för en utländsk publik samt att öka utbytet mellan svenska och utländska konstnärer. Resebidragen möjliggör research, fortbildning och kontaktresor i utlandet.

Bland de som får stöd återfinns årets Birgit Cullberg-stipendiater QUARTO, Anna af Sillén de Mesquita och Leandro Zappala, som är inbjudna till NIDO, International Festival of Living Arts i Rivera, Uruguay, samt till Festival Panorama i Rio de Janeiro, Brasilien.

Fyra koreografer och dansare, Mohanned Hawaz, Ann Sehlstedt, Hanna Thorstensen och Jonna Tideman beviljas medel för att ge workshops och presentera en föreställning i irakiska Kurdistan, i samarbete med lokala dansare, musiker och elever från teaterhögskolan i Sulemania.

Ofelia Jarl Ortega, Patrik Lassbo och Alexandra Tveit får stöd för gästspel med Shredder på ARSENIC i Lausanne, Schweiz och Forever på MIRFestival i Aten, Grekland - ett resultat av expertbesök inom ramen för Konstnärsnämndens Internationella Dansprogram.

Fyra kulturutbyten där konstnärer bjuds in till Sverige av koreografer och dansare beviljades.

Totalt 43 procent av omgångens 77 ansökningar bifölls, med belopp som varierar mellan 5 000 kr och 34 000 kr. Danskonstnärer baserade i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Dalarna, Värmland och Östergötland får därmed stöd för utbyte med femton länder världen över.

Se lista med beviljade bidrag inom dans

Besluten är tagna av arbetsgruppen för dans som inrättades den 1 juli 2018. Läs mer om arbetsgruppen här.

Kontaktinformation:
Ophélie Alegre
Handläggare för scenkonst med fokus dans
ophelie.alegre@konstnarsnamnden.se
Telefon (direkt): 08 506 550 61
 
Uppdaterad: 2018-12-07 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: vxl: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se