Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Utdelning av Birgit Cullberg-stipendiet till Quarto

Utdelning av Birgit Cullberg-stipendiet till Quarto


http://www.quartoperformance.com/ 2018-10-25
Stipendiet delades ut av Gunilla Kindstrand,ordförande i Konstnärsnämndens styrelse, i samband med premiären av Quartos verk ropeSpace. Utdelningen ägde rum på MDT i Stockholm den 24 oktober.
BIRGIT CULLBERG STIPENDIET 2018 tilldelades koreograferna Leandro Zappala och Anna af Sillén de Mesquita som utgör performance-duon QUARTO.

Stipendiet är initierat av regeringen och består av 100 000 kronor.
Beslutet har fattats av arbetsgruppen för teater, dans och film.

MOTIVERINGEN
Årets Cullbergstipendiater är en konstnärsduo som utmanar tiden och rummets densitet och arbetar konsekvent med kroppens kapacitet och åskådarens närvaro. Scenkonstuttrycket är än associativt och grafiskt, än våldsamt och drabbande.
Quarto arbetar i nuet med slumpen som verktyg. De ifrågasätter vår tid genom att utmana människans mening och existens. De ställer sig utanför det egna jaget och avhumaniserar sig själva och betraktaren. Quarto är en motståndsrörelse till 2000-talets snabba flöde.
Tillsammans skapar de ett eget signum som är koreografi, installation och konst och som rör sig mellan kroppar och de yttre faktorernas rum. För att i det mellanmänskliga lyfta fram just kroppen, är det tusen meter långa repet en metafor för livet självt.

Quarto förvaltar Birgit Cullbergs anda av att kompromisslöst utforska kroppens begränsningar, och bidrar på ett unikt vis till vad samtida svensk danskonst kan vara.


Recension i SvD av ropeSpace som hade premiär på MDT

Se tidigare Birgit Cullberg stipendiaterKontakt:
Tina Pettersson             
Handläggare för teater och film
tina.pettersson@konstnarsnamnden.se
 
 
Uppdaterad: 2018-10-25 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se