Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Flera konkreta förslag som kan ge konstnärer nya möjligheter

Flera konkreta förslag som kan ge konstnärer nya möjligheter

2018-03-28
Den Konstnärspolitiska utredningen har lämnat sina förlag till regeringen. Läs Konstnärsnämndens kommentar.

Den konstnärspolitiska utredningen ”Konstnär - oavsett villkor?” har lämnats till regeringen. Det är en omfattande utredning med många idéer för att förbättra konstnärernas sociala och ekonomiska villkor.

– Utredningen lyfter fram konstens och konstnärernas roll i ett demokratiskt samhällsbygge, säger Gunilla Kindstrand, Konstnärsnämndens ordförande. Här sätts ett skarpt ljus på det konstnärliga arbetets ökade ekonomiska betydelse i en globaliserad och digitaliserad samtid. Det är tillfredsställande att utredningen innehåller flera högst konkreta förslag som kan ge konstnärerna nya möjligheter att verka utanför de större städerna.

Konstnärsnämnden har under utredningens gång haft flera dialoger med utredarna, och ser flera förslag som kan komma att påverka Konstnärsnämndens uppdrag.

– Vi är särskilt glada över att utredningen slår fast att den konstnärliga friheten och konstens egenvärde måste värnas, tillägger Anna Söderbäck, Konstnärsnämndens direktör.

De senaste konstnärspolitiska utredningarna är "Konstnärerna och trygghetssystemen" (SOU 2003:21) och "Arbete åt konstnärer" (SOU 1997:183).

 
Uppdaterad: 2018-04-09 Tipsa om sidan

Relaterade länkar

Läs mer om Konstnärspolitiska utredningen

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se