Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / ARTISTS at RISK

ARTISTS at RISK

Datum: 12 december
Tid: 15.00 – 17.00
Plats: Konstnärsnämnden, Projektrummet
Adress: Maria skolgata 83, Stockholm
Gäst: Marita Muukkonen
Språk: engelska
Den finska curatorn Marita Muukkonen presenterar ARTISTS at RISK (AR), en ny institution i gränslandet mellan de mänskliga rättigheterna och konsten. AR arbetar med att kartlägga kulturutövare som befinner sig i farozonen, hjälpa dem att på ett säkert sätt lämna sina länder, välkomna dem i trygga ateljévistelser och curatera relaterade projekt.

Många konstnärer, författare, curatorer, kritiker och akademiker världen över utsätts för politiska påtryckningar och förföljelse. Perpetuum Mobile (PM) har initierat AR: Artists at Risk (konstnärer i farozonen) i syfte att skapa en plattform och ett nätverk för att stödja konstnärer i farozonen: hjälpa dem att lämna landet på ett säkert sätt; ordna färdhandlingar; juridisk hjälp, och passa ihop konstnärer i farozonen med så kallade AR-Safe Havens (fristäder) och ateljévistelser i AR-nätverket. AR samarbetar med städer och nätverk som ger konstnärer i farozonen en trygg plats där de kan bo och verka under en tid. PM:s curatoriella intressen överlappar ofta med ateljéprogrammens konstnärliga inriktningar.

Perpetuum Mobile, som grundades av Marita Muukkonen och Ivor Stodolsky 2007, är ett curatoriellt verktyg som för samman konst, praktik och undersökning, i en verksamhet som omvärderar fundamentala historiska, teoretiska och praktiska paradigm i områden som ofta existerar i olikartade institutionella ramverk och territorier. PM har i stor utsträckning arbetat inom de nordiska, europeiska och internationella fälten.

Ett mer detaljerat program kommer snart.

http://artistsatrisk.org/?lang=en
 

Uppdaterad: 2017-11-20 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se