Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / ​700 000 kronor till internationella utbyten och resor inom teater och film

​700 000 kronor till internationella utbyten och resor inom teater och film


Foto: Karin StenwallFilmen Min homosyster av Lia Hietala är inbjuden till Los Angeles Film Festival.
2017-06-09
Regissören Lia Hietala är en av 60 teater- och filmkonstnärer som får stöd när 696 000 kronor delas ut till utbyten och resor. Resorna går till 21 olika länder.

Inom filmområdet inkom 91 ansökningar varav 28 beviljades och inom teaterområdet inkom 102 ansökningar varav 32 fick bifall. Beloppen varierar mellan 5 000 och 30 000 kronor.

Tolv bidrag gavs för medverkan på olika filmfestivaler i USA, Tyskland, Kanada och Tjeckien. Regissörerna Maud Nycander och Jannike Åhlund fick bidrag och är inbjudna till Jewish Film Festival i San Fransisco med filmen Citizen Shein.

Animatören Helene Berg fick bidrag för att resa till Brisbane i Australien dit hon är inbjuden av the Australien Screen Production för att presentera sitt projekt Qoi, en barnfilm om en isbjörn där Helene arbetat med en egen utprovad animationsteknik.

Inom teater är det många olika grupper som ansöker om bidrag för gästspel och kortare turnéer. Bidrag gavs till bland annat  Frida Birkeland Andersson och Jenny Soddu som ska spela cirkusföreställningen Tvärslöjd i Kina under två månader.

Resebidrag gavs till regissören Ylva Julén och skådespelaren Peter Sundberg för att göra research i Italien inför ett teaterprojekt där de ska samla in vittnesmål från människor på flykt.

Sex olika utbyten där personer bjuds in till Sverige beviljades. Performanceartisten Maya Hald i konstgruppen Ful bjuder in fyra mexikanska musiker för ett samarbete. Tillsammans ska de arbeta på temat migration med ensamkommande flyktingbarn i Sverige och påbörja en föreställning.

Konstnärsnämndens resebidrag och bidrag till internationella utbyten syftar till att ge ökade möjligheter till samarbeten och kontakter, fortbildning, research, gästspel och andra framträdanden i utlandet, samt för inbjudan av konstnärer till Sverige.

Besluten fattades den 2 juni av arbetsgruppen för teater-, dans- och filmkonstnärer.

 
Uppdaterad: 2017-06-09 Tipsa om sidan

Relaterad information

TEATER: Se lista över alla som fått bidrag

FILM: Se lista över alla som fått bidrag

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se