Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Miljoner till nya musikprojekt

Miljoner till nya musikprojekt


Foto: Morgan TjärnströmAdrian Jones
2017-04-19
Musikern och komponisten Adrian Jones skapar ett tonsatt möte mellan olika musikaliska traditioner. Det är ett av många projekt som får stöd när Konstnärsnämnden delar ut närmare tre miljoner till utvecklingsprojekt inom musik.

Adrian Jones, som bor i Ås i Jämtland, får bidrag för ett utvecklingsprojekt av såväl folkmusik- som orkestertradition. Projektet vill vidareutveckla folkmusikalisk komposition för klarinett och stråkorkester genom att tillsammans med genreöverskridande komponist och solist anknyta till den lokala folkmusiktraditionen. Genom att skapa ny musik för det lokala föreningslivet i form av Östersunds orkesterförening hoppas han genom nya uttrycksformer för folkmusik få till ett annorlunda möte med orkesterföreningens publik. Bidraget uppgår till 90 000 kronor.

Musiker och komponister får dela på sammanlagt 2,8 miljoner kronor när Konstnärsnämnden fördelar 24 bidrag till olika projekt. Bidragen stödjer initiativ inom ett brett spektrum av genrer och stilar och riktas till professionella musiker och komponister i olika delar av landet.

I ansökningsomgången har 184 projektansökningar behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på 32,7 miljoner kronor.
De beviljade projekten som sinsemellan är mycket olika består av såväl kompositions-, fonogram-, konsertproduktions- och utvecklingsprojekt. Ytterligare beviljade projekt är till exempel:

Musikern Anna Svensdotter (Göteborg) får ett bidrag om 130 000 kronor för att arbeta med projektet Glowing Duo som är ett samarbete mellan komponisten Mirjam Tally och en duo bestående av Anna och musikern My Hellgren. Komponisten skriver ett verk för cello, flöjt, och elektronik i nära samarbete med musikerna. Verket uruppförs hösten 2017 i Visby och Göteborg, som en föreställning/konsert tillsammans med soloverk av Mirjam samt solo- och duoverk av Kaija Saariaho. Man planerar även att göra en inspelning. 

Musikern och komponisten Finn Loxbo (Stockholm), samarbetar i projektet Distillations med en dansk slagverkare och komponist vid namn Anders Vestergaard. Det är ett kompositionssamarbete och verket som skrivs är för akustisk gitarr, slagverk och elektronik. Arbetsprocessen är uppdelad på tre perioder. Först en veckas arbete vid danska komponistföreningens residens på Bornholm och sedan en vecka på Performing Arts Forum i St. Erme i Frankrike, där verket också uruppförs. Efter det planeras konsert på Koncertkirken i Köpenhamn och på Fylkingen i Stockholm. Tidsperioden sträcker sig över 5 månader och bidraget uppgår till 90 000 kronor.

I projektet Samlaren skapar musikern och komponisten Jenny Nilsson (Malmö) en konsert i form av en interaktiv enpersonsföreställning. Konserten skapas genom ett undersökande arbete av liveloopingteknikens möjligheter och begränsningar i förhållande till text och publik, där det finns utrymme för misslyckande och reell experimentering. Dramatiker och komponist arbetar tillsammans från start och intentionen är att på allvar involvera barn (4-7år) i skapandet av ett musikdramatiskt verk som får förändras och omskapas vid varje speltillfälle. Bidraget uppgår till 120 000 kronor.

Kontaktinformation:

Hasse Lindgren hasse.lindgren@konstnarsnamnden.se; telefon (direkt) 08-506 550 79

 
Uppdaterad: 2017-04-21 Tipsa om sidan

Relaterad information

Se lista över samtliga som beviljats bidrag inom musik

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se