Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Prisade filmer får ofta stöd av Konstnärsnämnden

Prisade filmer får ofta stöd av Konstnärsnämnden


fotograf Iga MiklerUr filmen Shapeshifters av Sophie Vukovic, producerad med projektbidrag från Konstnärsnämnden
2017-03-02
Flera filmer som nominerats och prisats under vårens filmgalor och festivaler har skapats med stöd av Konstnärsnämnden.

När Dokumentärfilmsfestlivalen Tempo drar i gång i nästa vecka har hälften av filmerna som nominerats till Tempo Documentary Award fått stöd från Konstnärsnämnden. Tidigare i år prisades en rad filmer under Guldbaggegalan och Göteborgs filmfestival, en tredjedel av dessa hade fått stöd från Konstnärsnämnden.

De filmer som nominerats till Tempo Documentary Award och som fått stöd från Konstnärsnämnden är Hjärta Norsjö av Sophia Josephson och Lisa Josephson, Horungen av Knutte Wester, I Called Him Morgan av Kasper Collin, Ouaga Girls av Theresa Traoré Dahlberg, Shapeshifters av Sophie Vuković och Trafikljusen blir blå imorgon av Ragnhild Ekner. Dessutom är Maud Nycander som regisserat Citizen Schein en av Konstnärsnämndens långtidsstipendiater.

Tidigare i år delades en rad guldbaggar ut till 2016 års filmer. Guldbaggen för Bästa dokumentärfilm gick till Martha & Niki av Tora Mkandawire Mårtens. I kategorin Bästa kortfilm gick priset till 6A av Peter Modestij, båda filmerna med stöd från Konstnärsnämnden. Guldbagge för Årets nykomling gick till Ahang Bashi som fått bidrag från Konstnärsnämndens för sin film Skörheten. Dessutom fick Ahang Bashi Konstnärsnämndens Mai Zetterling stipendium som utdelades på Göteborgs Filmfestival.

Bidragen inom film ges i form av projektbidrag, resebidrag, internationellt kulturutbyte samt via enskilda arbetsstipendier.

 

 
Uppdaterad: 2017-02-16 Tipsa om sidan

Relaterad information

Läs mer om stipendier och bidrag inom film

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se