Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Långtidsstipendier 2013

Konstnärsnämnden fördelar nio nya långtidsstipendier

2013-10-10
Konstnärer som dragspelaren Jon ”Lelo” Nika, teaterregissören Birte Niederhaus, bildkonstnären Leif Holmstrand, filmregissören Ella Lemhagen och koreografen och butohpionjären i Sverige Susanna Åkerlund (SU-EN) är några av de konstnärer som tilldelats tioåriga långtidsstipendier.
Konstnärsnämnden har fördelat nio långtidsstipendier om tio år vardera. De nio utvalda stipendiaterna är sedan längre tid verksamma inom konstområdena bild- och form, musik, teater, dans och film och bidrar till utvecklingen inom sina respektive områden. Långtidsstipendiet är nu på 133 500 kr per år vilket innebär ett beslut om totalt drygt 1,2 miljoner kronor.

”Långtidsstipendierna har blivit ett av de viktigaste redskapen för att stödja enskilda konstnärskap som skapar djup och mångfald i svenskt kulturliv. Att stipendierna ofta har en avgörande betydelse för konstnärernas fortsatta arbete visar också den uppföljning som Konstnärsnämnden gjort” säger Konstnärsnämndens ordförande Gunilla Kindstrand.

Regeringen har sedan 1992 successivt inrättat 111 långtidsstipendier som delas ut av Konstnärsnämnden och Sveriges författarfond. Antalet stipendier ökar på sikt genom att medel från tidigare statliga inkomstgarantier omvandlas till långtidsstipendier enligt riksdagsbeslut i maj 2010.

PressbilderFotograf Erik Nilsson

Länkar Lista över stipendiater 2013
 
Uppdaterad: 2013-10-10 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se