Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Residens / Residens i Sverige

Residens i Sverige

Internationella Dansprogrammet erbjuder ett residensprogram för internationella koreografer och projekt.
I Stockholm har vi en egen studio som används av de som fått Internationellt Studiostipendium.
I Malmö och Göteborg samarbetar Internationella Dansprogrammet med lokala partners för att skapa vistelser för internationella koreografer.

Stockholm
Internationella Dansprogrammets kontor och studio ligger i Konstnärsnämndens lokaler på Maria skolgata 83 i Stockholm.  Studion ställer vi till förfogande för studiostipendiater. Internationellt Studiostipendium söks av svenskbaserade danskonstnärer och ska underlätta projekt och samarbeten som involverar internationella kollegor. Det kan röra sig om research, arbete med produktion, konferenser, samtal med mera.

Malmö och Göteborg
Hösten 2009 öppnades Internationella Dansprogrammets första residensfilial i Malmö i samarbete med Skånes Danskollegium, dvs  Rörelsen, Danscentrum Syd, Dansstationen och Skånes Dansteater. Memory Wax ersatte Rörelsen från och med hösten 2012.

Hösten 2010 startades motsvarigheten i Göteborg i samarbete med Dansbyrån, Danscentrum Väst,  Kultur i Väst/Dans , Atalante, Göteborgs Dans och Teater Festival och Skogen (tidigare Aktör och Vänner). 

Kultur i väst/Dans bidrar speciellt med att täcka kostnaderna för konstnärernas boende.

De olika städernas residensgrupper väljer konstnärer i samarbete med Internationella Dansprogrammet. De skräddarsyr sedan de internationella koreografvistelserna beroende på vem/vilka som kommer och fixar bland annat med möten, samtal och workshops. Residensprogrammet  som omfattar resa, boende, studiotid samt ett skattefritt stipendium är inriktat på research och utveckling.

Uppdaterad: 2016-02-25 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: vxl: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se