Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Sjukförsäkring / Sjukdomens längd

Sjukdomens längd

Sjuk i mer än 14 dagar

Om du är anställd
Om du är sjuk längre än 14 dagar gör din arbetsgivare en anmälan till Försäkringskassan som bedömer om du har rätt till sjukpenning. Sjukpenningen är 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst. SGI beräknas utifrån din beräknade årliga arbetsinkomst. Se vad din ersättning blir här.

Om du har eget företag
Om du driver verksamhet i firma har du rätt att själv söka sjukpenning direkt från Försäkringskassan. Se vad din ersättning blir här.

Sjuk i mer än 90 dagar

Om du är sjukskriven längre än 90 dagar kommer Försäkringskassan att bedöma din arbetsförmåga i förhållande till ditt vanliga arbete eller andra arbetsuppgifter som din arbetsgivare tillfälligt kan erbjuda.

Läs mer om vad som gäller för dig som är anställd.

Läs mer om vad som gäller för dig som är egenföretagare.

Sjukpenning betalas normalt ut i högst ett år. Bara i undantagsfall kan det bli fråga om ersättning i mer än ett år. Det är om det kan anses oskäligt att bedöma din arbetsförmåga i förhållande till arbete på den vanliga arbetsmarknaden eller om du är allvarligt sjuk.

 

Uppdaterad: 2015-07-21 Tipsa om sidan

 

Exempel:

Alice har efter flera läkarbesök nyligen fått diagnosen cancer. Den bedöms dock vara godartad och Alice har nu påbörjat behandling. Hon har varit sjukskriven de senaste två månaderna och läkaren bedömer att hon under behandlingen kommer att behöva vara hemma från arbetet åtminstone det närmaste halvåret. Alice kommer under sin sjukskrivning ha rätt till sjukpenning motsvarande 80 % av sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI), dvs. sin uppskattade årsinkomst. Rätten till sjukpenning gäller under 12 månader, men kan förlängas om sjukdomen är allvarlig.

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se