Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)

Bisyssla

En bisyssla är ett arbete som du får utföra utan att det påverkar din rätt till arbetslöshetsersättning. Det kan antingen röra sig om en anställning eller verksamhet du bedriver som egen företagare.

Krav på en bisyssla

För att ett arbete ska godkännas som en bisyssla måste du innan du blev arbetslös och anmälde dig till Arbetsförmedlingen ha utfört arbetet jämsides med ett heltidsarbete under minst tolv månader.

En bisyssla som hindrar dig från att ta ett heltidsarbete godkänns inte.

Begränsningar för din bisyssla

Från och med den 5 juli 2010 är det möjligt för en sökande som utfört arbete i egen verksamhet jämsides med ett heltidsarbete under minst tolv månader att få verksamheten godkänd som bisyssla trots att inkomsten överstiger 1 920 kronor per vecka.

Avdrag från dagpenningen kommer dock att ske med det belopp som inkomsten överstiger beloppsgränsen med.

Om du driver ett företag som bisyssla

Om du driver egen verksamhet som bisyssla och utökar dina arbetstimmar i företaget betraktas det inte längre som bisyssla och du anses därmed inte längre som arbetslös.

Det finns även krav på hur arbetstider och verksamheten kan urskiljas från arbetet i din anställning. Kontakta din a-kassa för ytterligare information om reglerna för bisyssla.

Du måste anmäla alla förändringar i omfattning, både vad gäller tid och ersättning, till arbetsförmedlingen och din a-kassa.


 

Uppdaterad: 2014-07-08 Tipsa om sidan

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se