Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Pension / Pension som företagare

För dig som är företagare

Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension. För att du ska få samma pension som om du vore anställd behöver du ta ut lön/överskott, betala in avgifter och skatter samt kompensera den uteblivna tjänstepensionen genom ett eget sparande till pension.

Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension. Det gör du främst på nedanstående sätt.

Ta ut lön/överskott

En grundförutsättning för att du som företagare ska kunna tillgodoräkna dig en allmän pension är att du tar ut lön eller överskott.

Betala in avgifter och skatter

Det finns två olika pensionsavgifter du behöver betala som företagare. Den första avgiften är ålderspensionsavgift vilken ingår i de egenavgifter som du betalar till Skatteverket som företagare. Den andra avgiften är allmän pensionsavgift, som du får tillgodoräkna dig i och med att du betalar skatt på din lön eller ditt överskott. Dessa skatter och avgifter ger dig allmän pension.

Pensionsspara

Eget pensionssparande är ett sätt för dig som företagare att dryga ut den framtida pensionen och kompensera för den uteblivna tjänstepensionen som anställda får från sin arbetsgivare.

Sker ditt pensionssparande genom ditt företag gäller andra avdragsregler än om du pensionssparar som privatperson. Tänk på att du då samtidigt sänker den inkomst som din allmänna pension och många andra sociala förmåner grundas på. Om ditt löneuttag understiger en viss nivå bör du därför undvika att göra avdrag för ditt privata pensionssparande.

Läs mer om vad som gäller för dig med enskild firma här.

Läs mer om vad som gäller för dig med aktiebolag här.

Pensionsmyndighetens eget exempel på vad en företagare behöver tänka på.

Gör en prognos över din pension.

Uppdaterad: 2018-03-23 Tipsa om sidan

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se