Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Skatter

Skatter

Allt arbete du utför ska beskattas. Pengarna du betalar i skatt används bland annat till att finansiera din sjukpenning och pension. Det betyder att du som deklarerar låg inkomst och betalar lite skatt också får en låg sjukpenning och pension. Olika typer av inkomster beskattas genom olika skatteformer.

Din skatteform är inte det enda som avgör din status som anställd eller företagare. Det är viktigt att tänka på exempelvis vid ansökan om a-kassa.

Som anställd har du A-skatt

Om du är anställd har du A-skatt, du har inkomst av en tjänst. Det innebär att din arbetsgivare gör skatteavdrag på lönen och betalar sociala avgifter (arbetsgivaravgifter).

Läs mer om A-skatt

Som företagare har du F-skatt

Om du har inkomst av näringsverksamhet ska du vara registrerad för F-skatt. Är du företagare och bedriver näringsverksamhet i enskild firma har du F-skatt vilket innebär att du själv betalar dina skatter och socialavgifter (egenavgifter) varje månad.

Läs mer om F-skatt 
Läs mer om deklaration

Som anställd/företagare ska du ha FA-skatt

Det är mycket vanligt bland de flesta grupper av konstnärer att både ha inkomst av näringsverksamhet genom enskild firma och inkomst av tjänst genom en anställning. i så fall ska du ha både ha F- och A-skatt (ofta kallad kombinatör), så kallad FA-skatt. Det betyder att arbetsgivaren gör skatteavdrag och betalar arbetsgivaravgifter på lönen som vanligt, medan du själv betalar skatten och egenavgifterna för näringsverksamheten.

Läs mer om FA-skatt
Läs mer om deklaration

Som delägare i handelsbolag får du s.k. SA-skatt

Du som är delägare i ett handelsbolag har särskild A-skatt, s.k. SA-skatt. Det betyder att du måste betala skatt och egenavgifter på din andel av bolagets vinst. SA-skatten beräknas ungefär som F-skatt i enskild firma. Själva bolaget får dock en F-skattsedel. Detta som ett bevis på att handelsbolagets delägare ansvarar för skatt och sociala avgifter för inkomsterna av verksamheten.

Läs mer om beskattning av handelsbolag och dess delägare på Skatteverkets hemsida.

Aktiebolag eller ekonomisk förening ger A-skatt och F-skatt

Du som bedriver verksamhet i ett aktiebolag eller ekonomisk förening är i regel anställd av ditt bolag eller förening och har därmed A-skatt. Tänk på att du måste registrera bolaget alternativt föreningen som arbetsgivare hos Skatteverket. Själva aktiebolaget eller ekonomiska föreningen, som är olika typer av juridiska personer, har F-skatt. Bolagsskatten uppgår till 22 % på överskottet av verksamheten.

Läs mer om beskattning av aktiebolag hos Skatteverket.
Läs mer om beskattning av ekonomisk förening i
Verksamt.se.

Är du osäker på om du har A-skatt eller F-skatt? Kontakta Skatteverket för att få mer information vad som gäller i just ditt fall.

Läs mer om företagsformer under rubriken Företagsformer.


 

Uppdaterad: 2014-07-07 Tipsa om sidan

 Exempel  A-skatt:
Maria är dansare och tillhör baletten i ett av Sveriges operahus. Hon är anställd på heltid och har alltså A-skatt. Hon behöver inte bekymra sig om skatteavdrag och sociala avgifter. Det sköter hennes arbetsgivare.

Exempel F-skatt:
Boris är bildkonstnär och försörjer sig helt på sin egen verksamhet. Därför har han enskild firma och betalar F-skatt. Han måste själv betala in skatter och egenavgifter varje månad.

Exempel FA-skatt:
Astrid är frilansande skådespelare, men kan inte försörja sig på sitt skådespeleri. Därför drygar hon ut sina inkomster med ett deltidsarbete på en förskola. Hon har alltså både inkomster från sin egen verksamhet som skådespelare och från anställningen på förskolan. Astrid betalar därför FA-skatt.

Inkomsten hon får mot faktura i sitt företag måste hon betala skatt och egenavgifter för. För sitt arbete på förskolan får hon lön. Arbetsgivaren betalar skatt och arbetsgivaravgifter.  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se