Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)

Sjukförsäkring

Du som är anställd sjukanmäler dig hos arbetsgivaren. Du som har enskild firma, är arbetslös eller föräldraledig, sjukanmäler dig hos Försäkringskassan.

Om du är anställd

Du som är anställd får sjuklön av arbetsgivaren. Sjukperiodens första dag är alltid en karensdag. Därefter får du under dag 2-14 en sjuklön som är 80 procent av din lön. Är du sjuk längre än 14 dagar gör din arbetsgivare en anmälan till Försäkringskassan som bedömer om du har rätt till sjukpenning.

Om du fortfarande inte kan arbeta efter dag 354 finns särskilda regler. Under sjukdomsperioden sker regelbunden prövning av din arbetsförmåga.

Läs mer om du som anställd blir sjuk på Försäkringskassan.

Om du är egen företagare

Får du sjukpenning från Försäkringskassan är sjukpenningen 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst. Storleken på din sjukpenning beror bland annat på vilket antal karensdagar du har valt (Minskningen av egenavgifterna är ganska liten om du väljer fler karensdagar, för de allra flesta är det bättre att välja 1 karensdag).  Du som är anställd i eget aktiebolag ska sjukanmäla dig själv (som egen arbetsgivare.)

Läs mer om du som egen företagare blir sjuk på Försäkringskassan.

Det är många som är osäkra på hur det egna totala försäkringsskydd ser ut. Därför har   Försäkringskassan, AFA Försäkring och branschorganisationen Svensk Försäkring lanserat tjänsten Ersättningskollen.

Uppdaterad: 2018-03-14 Tipsa om sidan

Påverka ditt försäkringsskydd och pension som frilansare

De flesta konstnärer på scen-, musik-, bild- och ordområdet är frilansande antingen som tidsbegränsat anställda, företagare eller både och, s.k. kombinatörer. Frilansande anställda har ofta tidsbegränsade anställningar som varierar i längd. Under perioderna mellan visstidsanställningar omfattas man inte längre av det trygghetssystem som ett kollektivavtal i anställningen innebär. Sådana perioder kan pågå någon vecka upp till flera månader. Som frilansare med eller utan eget företag måste du därför själv se om ditt försäkringsskydd. Samtidigt finns det ett försäkringsskydd som det allmänna trygghetssystemet redan erbjuder dig som kan vara bra att ha koll på.

Läs mer om hur du kan påverka ditt försäkringsskydd.

 

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se