Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Residens / Residens i Sverige

Residens i Sverige

Iaspis residensprogram i Sverige består av nio ateljéer på Södermalm i Stockholm samt en ateljé vardera i Göteborg, Malmö och Umeå.

Till residensprogrammet i Stockholm kan Sverigebaserade bild- och formkonstnärer ansöka. Fyra av ateljéerna är avsedda för sverigebaserade konstnärer. De övriga fem ateljéerna tilldelas utländska konstnärer.

Till ateljéerna i Göteborg, Malmö och Umeå bjuds 2 utländska bild- och formkonstnärer in/år.

De utländska konstnärerna som bjuds in har rekommendationer från curatorer, kritiker eller Sverigebaserade kollegor.

Konstnärer verksamma i Sverige kan två gånger per år ansöka om ateljéplats i sex månader. För mer information se under Stipendier. De utländska konstnärernas arbetsvistelser varierar i längd. Stipendiet inkluderar en ateljé, uppehälle och resekostnader. Beslut om vilka konstnärer som ska bjudas in tas av Bildkonstnärsfondens delegation för Iaspis.

Utländska curatorer

Iaspis bjuder även in internationella curatorer och kritiker som ges möjlighet att vistas en tid inom ateljéprogrammet i Stockholm för att lära känna svenskt konstliv och delta i de publika aktiviteterna.

Program för stipendiaterna

För de konstnärer och curatorer som arbetar i ateljéerna ordnar Iaspis ett varierat program med ateljésamtal med inbjudna svenska och internationella curatorer och kritiker, samt gemensamma studiebesök på andra institutioner, artist talks med mera. 

Regionala samarbetspartners

Ateljéerna i Göteborg, Malmö och Umeå är reserverade för utländska konstnärer inom bild- och formområdet , och drivs i samarbete med lokala parter  på de olika platserna. För mer information om varje regional ateljé se under respektive stad.
Eller kontakta Iaspis projektsamordnare Annika Björkman, ab@iaspis.se

Uppdaterad: 2019-01-30 Tipsa om sidan

Foto: Jean-Baptiste Beranger 
En av Iaspis nio ateljéer på Maria skolgata 83.

 

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se